Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

klopsiki

  • mięso mielone wieprzowe

    20 dkg
  • cebula

    1/2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól i pieprz

    1 do smaku
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • kaszka

    2 łyzki
  • woda

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżki
  • koperek

    3 gałązki

gulasz

  • dynia

    1/2 sztuki dyni piżmowej
  • bakłażan

    1 sztuka
  • cukinia

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • czubrica zielona

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

    1 do smaku
  • pomidory

    3 sztuki
  • sos pomidorowy

    4 łyżki
  • bazylia świeża

    1 do smaku
  • olej rzepakowy

    1 do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami  foto

Cebulę kroję w kostkę, przesmażam na oleju na patelni głębokiej. Dodaje pokrojone papryki czerwoną i zieloną.
Krok 2 - Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami  foto
Cukinię kroję w kostkę
Krok 3 - Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami  foto
Dynie obieram i kroję w kostkę
Krok 4 - Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami  foto
Bakłażana kroję w plastry grube solę i odstawiam na 20 minut. Płuczę pod zimną wodą i kroję w kostkę. Do papryki dodaję dynię , bakłażana i cukinię. Duszę na wolnym ogniu około 30 minut.
Krok 5 - Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami  foto
Pomidory sparzam, obieram ze skóry i kroję. Dodaję do warzyw i dalej duszę około 10 minut. Dodaję sos pomidorowy, przyprawiam czubrycą, solą, bazylią.
Krok 6 - Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami  foto
Mięsko przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek sprasowany, majeranek, sól, pieprz, kaszkę mannę i wodę oraz pokrojony koperek. Wyrabiam mięso i formuję małe kuleczki. Obtaczam je w wymieszanej mące pszennej z kartoflanką. Mąka powodu że klopsiki będą zwarte podczas gotowania. Wrzucam je do garnka z wrzącą wodą i od zagotowania się gotuje około cztery minuty.
Leczo podaję z klopsikami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 18.01.2017 16:49
pyszny obiad
ben-ka 26.11.2016 09:37
Wygląda bardzo smacznie.
Grazyna0211 15.11.2015 17:55
smacznie i kolorowo
atort111 07.11.2015 23:28
gulasz mniam
Dorota37 25.09.2014 09:46
super bardzo apetyczne
ONY_za_kare 24.09.2014 13:07
ale pyszności
Kejti 22.09.2014 15:15
Pysznie wygląda :-)
Ania321 22.09.2014 14:11
bardzo apetyczny :)
Joannasz3190 22.09.2014 13:51
Pyszności :)
IlonaAlbertos 22.09.2014 13:21
Świetny gulasz.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat