Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowy chlebek z cynamonem

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Słodki drożdżowy chlebek z dynią i cynamonem. Pełen smaku i aromatu. Idealny na święta.

Składniki:

Ciasto:

drożdże 40 g
mleko 0.5 szklanki
cukier 2 łyżki
puree z dyni 0.75 szklanki
sól 0.25 łyżeczki
cynamon 1 łyżka
mąka pszenna 500 g
masło 2 łyżki

Nadzienie:

masło 30 g
cukier 0.3 szklanki
cynamon 2 łyżki

Dodatkowo:

jajko 1 szt.
mleko 2 łyżki
Czarnuszka nasiona Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowy chlebek z cynamonem

Przygotować zaczyn – drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2-3 łyżki mąki, przykryć, odstawić na 10-15 minut, aż rozczyn podrośnie.
Dodać puree z dyni, pozostały cukier, sól, cynamon, mąkę i dokładnie wymieszać, a następnie zagnieść. Dodać stopione, przestudzone masło i ponownie wyrobić, aż ciasto będzie mięciutkie, elastyczne i łatwo będzie odchodzić od rąk. Ciasto przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość).
Ciasto podsypać obficie mąką, rozwałkować na kształt prostokąta (ok. 35x45cm) i posmarować je równomiernie roztopionym masłem. Posypać wymieszanym cukrem z cynamonem. Ciasto zwinąć w roladę i włożyć do natłuszczonej foremki o wymiarach 8x30cm.
Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypać czarnuszką. Odstawić ponownie na pół godziny do lekkiego wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Piec ok. 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Studzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak