Dyniowy chlebek z cynamonem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Słodki drożdżowy chlebek z dynią i cynamonem. Pełen smaku i aromatu. Idealny na święta.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • drożdże

    40 g
  • mleko

    0.5 szklanki
  • cukier

    2 łyżki
  • puree z dyni

    0.75 szklanki
  • sól

    0.25 łyżeczki
  • cynamon

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    500 g
  • masło

    2 łyżki

Nadzienie:

  • masło

    30 g
  • cukier

    0.3 szklanki
  • cynamon

    2 łyżki

Dodatkowo:

  • jajko

    1 szt.
  • mleko

    2 łyżki
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować zaczyn – drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2-3 łyżki mąki, przykryć, odstawić na 10-15 minut, aż rozczyn podrośnie.
Dodać puree z dyni, pozostały cukier, sól, cynamon, mąkę i dokładnie wymieszać, a następnie zagnieść. Dodać stopione, przestudzone masło i ponownie wyrobić, aż ciasto będzie mięciutkie, elastyczne i łatwo będzie odchodzić od rąk. Ciasto przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość).
Ciasto podsypać obficie mąką, rozwałkować na kształt prostokąta (ok. 35x45cm) i posmarować je równomiernie roztopionym masłem. Posypać wymieszanym cukrem z cynamonem. Ciasto zwinąć w roladę i włożyć do natłuszczonej foremki o wymiarach 8x30cm.
Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypać czarnuszką. Odstawić ponownie na pół godziny do lekkiego wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Piec ok. 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Studzić na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat