Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowy chlebek z cynamonem
Przygotować zaczyn – drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2-3 łyżki mąki, przykryć, odstawić na 10-15 minut, aż rozczyn podrośnie.
Dodać puree z dyni, pozostały cukier, sól, cynamon, mąkę i dokładnie wymieszać, a następnie zagnieść. Dodać stopione, przestudzone masło i ponownie wyrobić, aż ciasto będzie mięciutkie, elastyczne i łatwo będzie odchodzić od rąk. Ciasto przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość).
Ciasto podsypać obficie mąką, rozwałkować na kształt prostokąta (ok. 35x45cm) i posmarować je równomiernie roztopionym masłem. Posypać wymieszanym cukrem z cynamonem. Ciasto zwinąć w roladę i włożyć do natłuszczonej foremki o wymiarach 8x30cm.
Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypać czarnuszką. Odstawić ponownie na pół godziny do lekkiego wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Piec ok. 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Studzić na kratce.