Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowo-sernikowe ciasto bez pieczenia

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

NA SPÓD
roztopione masło 50 g
sok pomarańczowy 4 łyzki
skórka z pomarańczy 0,5 szt
masa
mleko 1,5 szklanka
cukier puder 3 łyzka
cynamon 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
skórka z pomarańczy 0,5 szt
Na wierzch:
gorzka czekolada 4 kostki
budyń waniliowy 105 g
Imbir mielony Prymat 3/4 łyżeczka
puree 400 z dyni
twaróg 350 (na sernik)
herbatniki 220 pełnoziarniste

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowo-sernikowe ciasto bez pieczenia

Ciasteczka drobno kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym masłem, sokiem i skórką z pomarańczy.

Masę wykładamy do formy tworząc spód ciasta.

Odkładamy do lodówki.

W misce miksujemy mleko z proszkiem budyniowym, przyprawami i puree z dyni.

Dodajemy ser na sernik i cukier i miksujemy do połaczenia składników.

Całość przelewamy do garnka i na małym ogniu, cały czas mieszając podgrzewamy aż zgęstnieje.

Gęstą masę wylewamy na spód do ciasta.

Po ostudzeniu ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.

Na następny dzień, przed podaniem posypujemy wierzch startą czekoladą.

Smacznego :)

* Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób.

Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek.

Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.

Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak