Dyniowo-razowe drożdżówki

Dyniowo-razowe drożdżówki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka razowa

    0,3 kg
  • mąka tortowa

    0,3 kg
  • mleko

    1 szklanka
  • drożdże

    6 dag
  • cukier

    0,5 szklanki
  • miąższ z dyni

    30 dag
  • jajko

    3 sztuki do ciasta
  • jajko

    1 do smarowania
  • sól

    1 szczypta
  • margaryna

    0,5 kostki
  • ser

  • biały ser

    0,5 kg
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • cukier

    do smaku
  • masło

    5 dag
  • budyń waniliowy

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dyniowo-razowe drożdżówki foto
Dynie kroimy w kostkę i pieczemy do miękkości (około 20 minut). Studzimy i miksujemy.
Krok 2 - Dyniowo-razowe drożdżówki foto
Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Krok 3 - Dyniowo-razowe drożdżówki foto
Jajka ubijamy z cukrem.
Krok 4 - Dyniowo-razowe drożdżówki foto
Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę. Tak by uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego ubite jajka z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąki oraz mus dyniowy. Całość wyrabiamy około 20 min.
Krok 5 - Dyniowo-razowe drożdżówki foto
Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest już gotowe.
Krok 6 - Dyniowo-razowe drożdżówki foto
Tak wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Krok 7 - Dyniowo-razowe drożdżówki foto
Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła .
Krok 8 - Dyniowo-razowe drożdżówki foto
Spodem od szklanki robimy zagłębienie w każdej drożdżówce.
Krok 9 - Dyniowo-razowe drożdżówki foto
Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Pieczemy około 20 min w 180˚C.
Jako nadzienia użyłam sera.
Krok 10 - Dyniowo-razowe drożdżówki foto
SER:
Masło, ser, jajko , cukier waniliowy miksujemy razem. Słodzimy do smaku wg uznania. Pod koniec miksowania dodajemy budyń. Mieszamy.
Krok 11 - Dyniowo-razowe drożdżówki foto
To zdrowa, jesienna propozycja na pyszne drożdżówki. Idealne do mleka czy kawy. Najlepiej smakują oczywiście jak każde ciasto drożdżowe w dniu wypieku:).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Koper 02.03.2014 22:30
Dynię lubię pod każdą postacią :)
gusia1000 24.01.2014 00:37
Swojskie najlepsze.
Aleksandra/Olcia 30.10.2013 17:50
jak malowane,mniam
Kuchenka 22.10.2013 21:52
rewelacyjne
as28 22.10.2013 11:28
fajny pomysł
Łucja 16.10.2013 13:51
wspaniałe bułeczki :)
Mniam 14.10.2013 00:36
Wyglądają idealnie!
pierniczkowo 13.10.2013 19:02
fantastyczne :)
Smaczna_B 13.10.2013 18:11
oryginalny przepis , jeszcze nie używałam dyni , muszę wypróbować
ben-ka 13.10.2013 17:34
Tak jak nie jem dyni,to te drożdżówki zrobię! Rewelacja!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat