Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowo- ziemniaczane kopytka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

ziemniaki ugotowane 250 gram
puree z dyni 250 gram
mąka pszenna 200 gram
sól szczypta
jajko 1 sztuka

DODATKOWO

masło do polania
parmezan do posypania
sezam czarny do posypania
pomidorki koktajlowe do podania
natka pietruszki do dekoracji

Porada

Danie możemy podać też na słodko z ulubionymi dodatkami- śmietaną, cukrem, miodem, owocowym sosem itp.

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowo- ziemniaczane kopytka

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wykonujemy w niej zagłębienie i dodajemy pozostałe składniki ciasta: ziemniaki, dynię, jajko oraz sól.
Krok 1 - Dyniowo- ziemniaczane kopytka foto
2
Ciasto energicznie zagniatamy. Jeśli jest klejące dodajemy delikatnie mąki. Jej ilość zależy od gęstości dyni.
Krok 2 - Dyniowo- ziemniaczane kopytka foto
3
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka toczymy wałek o średnicy około 1,5 cm. Otrzymany wałek tniemy pod skosem na kopytka o długości około 4 cm.
Krok 3 - Dyniowo- ziemniaczane kopytka foto
4
W garnku zagotowujemy wodę. Gotową solimy i dodajemy około 2 łyżki tłuszczu. Na gotującą wodę wrzucamy kopytka. Gotujemy je około 4 minuty. Gotowe odcedzamy i porcjujemy na talerze.
Kopytka podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja polałam je rozpuszczonym masłem, posypałam sezamem i parmezanem. Gotowe.
Krok 4 - Dyniowo- ziemniaczane kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.12.2016 00:58
Dobre jedzenie.
Grazyna0211 30.11.2016 12:30
smaczna wersja
olkaaa 30.11.2016 11:08
ciekawy pomysł
gosia56 30.11.2016 10:50
super też takie robię;)
mysza75 30.11.2016 10:47
jakie dobre i fajne kopytka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak