Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    60 dag
  • mąka pełnoziarnista

    pszenna 20 dag
  • mąka orkiszowa

    20 dag
  • dynia

    prażona 2 łyżki
  • słonecznik łuskany

    2 łyzki
  • otręby owsiane

    2 łyżki
  • olej sezamowy

    3 łyżki
  • cukier brązowy

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżka
  • drożdże świeże

    42 g
  • maślanka

    500 ml
  • woda letnia

    500 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance. foto
Do miski wsypać wszystkie rodzaje mąk i wymieszać.
Krok 2 - Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance. foto
Wsypać otręby owsiane, słonecznik łuskany oraz prażoną dynię i ponownie wymieszać.
Krok 3 - Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance. foto
Dosypać cukier brązowy, za każdym razem mieszać łyżką drewnianą.
Krok 4 - Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance. foto
Wsypać sól.
Krok 5 - Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance. foto
Wlać olej sezamowy i dobrze wymieszać.
Krok 6 - Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance. foto
Świeże drożdże pokruszyć w palcach i dodać do całości.
Krok 7 - Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance. foto
Maślankę zmieszać z wodą i dodać do ciasta.
Krok 8 - Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance. foto
Dobrze wyrobić łyżką i pozostawić w misce do wyrośnięcia na 20 minut.
Krok 9 - Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance. foto
Ciasto "odgazować", a potem przełożyć do foremek silikonowych. Pozostawić jeszcze na 15 minut.
Krok 10 - Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance. foto
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze przez 35 - 40 minut.
Krok 11 - Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance. foto
Wystudzić na kratce.
Krok 12 - Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance. foto
Smacznego !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 13.02.2016 11:08
Fajny chlebek..
staropolanka5 26.01.2016 19:42
apetyczny ten chlebek
Renata9 21.01.2016 18:36
Karinko, serdecznie zapraszam na chlebek :-)
Malinka 21.01.2016 18:02
Chętnie zjadłabym na śniadanko :) Smaczny chlebek Renatko!
marenka 21.01.2016 15:10
bardzo dobry chlebek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat