Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dyniowo pomidorowy krem z syropem klonu

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zupa

pomidory 1 kg
dynia najlepiej hokkaido 1 kg
syrop klonowy 3 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 3/4 łyżeczki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 3/4łyżeczki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
oliwa 3 łyżki
sól do smaku
bulion warzywny 1 l

doatkowo

syrop klonowy do podania

Porada

Przepis jest inspirowany blogiem weganki Marty Dymek, przyznam się, że często stosuję tu również pomidory z 2 puszek, zamiast świeżych.

Przepis i sposób przygotowania na: dyniowo pomidorowy krem z syropem klonu

Dynie upiecz-przekrojona pozbawioną pestek włóż do piekarnika nagrzanego do 200st i upiecz wraz z pomidorami.Posiekaj cebule i czosnek, podsmaż je ze szczyptą soli, dodaj przyprawy a po chwili dorzuć miękkie warzywa-pozbawione gniazd nasiennych pomidory i dynię. Zalej całość bulionem i gotuj aż połowa płynu odparuje, następnie zmiksuj całość na gładki krem, dodaj syrop klonowy i ew. więcej bulionu/wody, dopraw. Podawaj z syropem klonowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak