dyniowo pomidorowy krem z syropem klonu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

zupa

  • pomidory

    1 kg
  • dynia

    najlepiej hokkaido 1 kg
  • syrop klonowy

    3 łyżki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    3/4 łyżeczki
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    3/4łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    3 łyżki
  • sól do smaku

  • bulion warzywny

    1 l

doatkowo

  • syrop klonowy

    do podania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynie upiecz-przekrojona pozbawioną pestek włóż do piekarnika nagrzanego do 200st i upiecz wraz z pomidorami.Posiekaj cebule i czosnek, podsmaż je ze szczyptą soli, dodaj przyprawy a po chwili dorzuć miękkie warzywa-pozbawione gniazd nasiennych pomidory i dynię. Zalej całość bulionem i gotuj aż połowa płynu odparuje, następnie zmiksuj całość na gładki krem, dodaj syrop klonowy i ew. więcej bulionu/wody, dopraw. Podawaj z syropem klonowym
Przepis jest inspirowany blogiem weganki Marty Dymek, przyznam się, że często stosuję tu również pomidory z 2 puszek, zamiast świeżych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat