Dyniowo-pomarańczowe ciasteczka z jabłkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Dyniowe ciasteczka z nutką pomarańczy i cynamonu to pyszne połączenie. Ciasteczka wybornie smakują i bardzo szybko znikają ze stołu.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki ciasta

  • mąka pszenna

    30 dag
  • masło

    12 dag
  • puree z dyni

    10 dag
  • cukier puder

    10 dag
  • skórka pomarańczowa

    2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta

Dodatkowo

  • jabłka

    70 dag
  • cukier kryształ

    2 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • Cynamon mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • Kardamon mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Krok 1 - Dyniowo-pomarańczowe ciasteczka z jabłkami foto
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać puree z dyni, cukier puder, otartą skórkę z pomarańczy i szczyptę soli.

Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 2 - Dyniowo-pomarańczowe ciasteczka z jabłkami foto
Jabłka umyć, osuszyć, pokroić na 12 części, usunąć gniazda nasienne.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklanką lub foremką w kształcie koła wyciąć krążki, na każdy ułożyć cząstkę jabłka.
Krok 3 - Dyniowo-pomarańczowe ciasteczka z jabłkami foto
Złożyć na pół i docisnąć kąciki ciasta.
Krok 4 - Dyniowo-pomarańczowe ciasteczka z jabłkami foto
Cukier kryształ wymieszać z cynamonem i szczyptą mielonego kardamonu.
Krok 5 - Dyniowo-pomarańczowe ciasteczka z jabłkami foto
Ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać posypką z cukru i cynamonu. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12- 15 minut.
IKrakowianka
Ciasteczka można posypać gotową przyprawą do szarlotki. Jabłka do ciasteczek powinny być średniej wielkości.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 29.01.2019 19:07
Ależ one muszą być pyszne.
Bożena Matuszczyk 27.12.2018 22:28
Wyglądają bardzo apetycznie a nutka cynamonu na pewno wzbogaciła ich smak.;)
bietka 27.12.2018 13:55
Ładnie się prezentują :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat