Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowo podgrzybkowe risotto

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż brązowy 250 gram
cebula czerwona 1 sztuka
oliwa 1 łyżeczka
dynia 200 gram
podgrzybki 200 gram
grzyby suszone
sól
czosnek
pieprz
suszone pomidory
tymianek

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowo podgrzybkowe risotto

Kroki postępowania

1
Cebulkę obieramy i siekamy. To samo robimy z 3 ząbkami czosnku.
Krok 1 - Dyniowo podgrzybkowe risotto foto
4
Na dużej suchej patelni z grubym dnem prażymy ryż. Możemy go przespać na chwilę.
Krok 2 - Dyniowo podgrzybkowe risotto foto
5
Na oliwie z oliwek podsmażamy 3 posiekane ząbki czosnku i cebulę.
Krok 3 - Dyniowo podgrzybkowe risotto foto
6
Kiedy cebulka się zacznie przyrumieniać dodajemy ryż i zalewamy całość szklanką wody.
Dodajemy suszone grzybki mocno pokruszone. Całość dusimy przez około 20 minut pod przykryciem.
Krok 4 - Dyniowo podgrzybkowe risotto foto
7
Następnie dodajemy pokrojone i umyte podgrzybki i pokrojoną w kostkę dynię.
Dolewamy wody i dusimy.
Krok 5 - Dyniowo podgrzybkowe risotto foto
8
Gdy ryż zaczyna być gotowy dodajemy sól, pieprz, pomidory suszone i pozostałe przyprawy do smaku.
Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż ryż będzie miękki.
Musimy wycyrklować tak, by nie rozgotowały się grzyby i dynia.
Krok 6 - Dyniowo podgrzybkowe risotto foto
9
Na koniec prażonymi pestkami dyni ozdabiamy i zieleninką.
Smacznego :)
Krok 7 - Dyniowo podgrzybkowe risotto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak