Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowo - pietruszkowe supełki

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI: na około 15 sztuk

woda 1 szklanka
drożdże 4 dag
mąka 4 szklanki
cukier 1 łyżeczka
dynia 3/4 szklanki pure
olej 2-3 łyżki
zioła do smaku dalmatyńskie
sól 1 łyżeczka

Wykończenie

czosnek 5 ząbków
natka pietruszki 3 łyżki siekanej
masło 60 gram

Porada

Takie bułeczki można jeść bez żadnych dodatków- są rewelacyjne.

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowo - pietruszkowe supełki

Kroki postępowania

1
Wodę umieszczamy w garnku, dodajemy do niej drożdże, cukier i około 3-4 łyżki mąki. całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Rozczyn odstawiamy na około 10 minut by podrosną.
Między czasie w misce umieszczamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól, zioła dalmatyńskie, purée z dyni, olej.
Krok 1 - Dyniowo - pietruszkowe supełki  foto
2
Do przygotowanych składników wlewamy wyrośnięty rozczyn. Całość zagniatamy około 15 minut.
Po tym czasie ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość.
Krok 2 - Dyniowo - pietruszkowe supełki  foto
3
W trakcie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy wykończenie – masę czosnkowo-pietruszkową.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto formujemy w wałek i dzielimy na około 15 części (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać bułki).
Krok 3 - Dyniowo - pietruszkowe supełki  foto
4
Z każdej części toczymy wałeczek i wykonujemy z niego luźny supełek.
Krok 4 - Dyniowo - pietruszkowe supełki  foto
5
Supełki układamy na przygotowanej blaszce. Każdy smarujemy masą czosnkowo-pietruszkową.
Bułeczki wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik włączamy. Po nagrzaniu pieczemy około 20 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy i studzimy.
Krok 5 - Dyniowo - pietruszkowe supełki  foto
6
WYKOŃCZENIE:
Masło rozpuszczamy. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą smarujemy uformowane bułeczki (supełki).
Krok 6 - Dyniowo - pietruszkowe supełki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 21.02.2015 12:18
super wypiek;)
aginaa 27.01.2015 11:49
fajne bulki
wyattearp 27.01.2015 11:27
świetnie wyglądają
Adam/ZUB3R 27.01.2015 11:23
wyglądają smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak