Dyniowo-kokosowe placuszki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • puree z dyni

    1/2 szklanki
  • mleko kokosowe

    light 2 łyżki
  • mleko

    około 1/2 szklanki
  • cukier

    1 i 3/4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe

    2 czubate łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodajemy 1/2 szklanki piure z dyni (gęste).
Następnie do szklanki wlewamy 2 łyżki mleczka kokosowego (u mnie light) i dopełniamy do wysokości 1/2 szklanki zwykłym mlekiem. Mleko przelewamy do reszty składników. Dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy całość do połączenia.
Na patelnię z minimalną ilością tłuszczu (można smażyć też bez) wykładamy łyżką porcje ciasta tworząc w ten sposób małe placuszki. Ważne! Placuszki smażymy na małym płomieniu na złoto z obu stron.
Podajemy ciepłe. Choć i na zimno są dobre w smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
martynkacytrynka 01.11.2016 08:59
Mają cudowny kolor!!
Diana Rusiłowicz 31.10.2016 00:33
Smakowicie wyglądają :)
MagdalenaIC 30.10.2016 19:43
Dziękuję :) Pozdrawiam
benka 30.10.2016 16:14
Zjadłabym chętnie :)
Edith85 30.10.2016 12:30
Pyszności:)
ilka01 30.10.2016 10:06
super pomysł :)
jagoda5913 30.10.2016 00:10
fajne placuszki
gusia1000 30.10.2016 00:03
To coś dla mnie.
RenataZ-et 29.10.2016 22:14
bardzo fajny pomysł na placuszki
Futka 29.10.2016 21:50
Świetne i bardzo smakowite placuszki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat