Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowo-cytrynowe ciasteczka z jabłkami

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasteczka kruche z dodatkiem otartej skórki z cytryny, nadziane prażonymi jabłkami z przyprawą do szarlotki są rewelacyjne.

Składniki:

Składniki:

mąka tortowa 2 szklanki
masło 10 dag
cukier puder 10 dag
jajko ugotowane na twardo 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
puree z dyni 15 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
starta skórka z cytryny 1 łyżeczka

Nadzienie:

jabłka 50 dag
sok z cytryny 2 łyżki
cukierki 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
woda 2 łyżki

Dodatkowo:

cukier puder do posypania 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
białko 1 sztuk

Porada

Do ciasta dodajemy żółtka z ugotowanych jajek, starte na tarce. Do jabłek dodałam gotowej przyprawy do szarlotki, jest pyszna. Te ciasteczka można nadziewać marmoladą lub powidłami.

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowo-cytrynowe ciasteczka z jabłkami

Sposób przygotowania

1
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier, wodę i sok z cytryny, zagotować a następnie ciągle mieszając gotować na małym ogniu do odparowania płynu. Pod koniec wymieszać z przyprawą do szarlotki.
Krok 1 - Dyniowo-cytrynowe ciasteczka z jabłkami foto
2
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, puree z dyni, surowe żółtko, otartą skórkę z cytryny i starte na tarce żółtka z ugotowanych jajek. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na jedną godzinę.
Krok 2 - Dyniowo-cytrynowe ciasteczka z jabłkami foto
3
Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 2 mm, pokroić w paski o szerokości 10-12 cm a następnie w trójkąty.

Każdy trójkąt naciąć w 4 miejscach tak jak na zdjęciu.
Krok 3 - Dyniowo-cytrynowe ciasteczka z jabłkami foto
4
Następnie włożyć porcję nadzienia i zawinąć lewy róg ciasta w prawo a później prawy w lewo lub odwrotnie.
Krok 4 - Dyniowo-cytrynowe ciasteczka z jabłkami foto
5
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem wymieszanym z cukrem waniliowym. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut.
Upieczone ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Krok 5 - Dyniowo-cytrynowe ciasteczka z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:51
Pychotka;)
bietka 02.01.2019 11:08
Fajnie zaplecione :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak