Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
300 gram -
masło
7 dag -
biała czekolada
1 sztuka -
puree z dyni
150 gram -
jajko
1 sztuka, duże -
cukier brązowy
70 gram -
sól do smaku
szczypta -
proszek do pieczenia
3/4 łyżeczki -
żurawina suszona
0,5 szklanki -
orzechy włoskie
0,5 szklanki, siekane
Przepis i sposób przygotowania Dyniowo-bakaliowe ciasteczka
Kroki postępowania





Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je ok 15 minut w 180°C do zrumienienia.
Upieczone wyjmujemy. Jeszcze ciepłe dekorujemy gęstym lukrem (1 łyżka śmietanki połączona z 4-5 łyżkami cukru pudru). Udekorowane ciasteczka pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru. Gotowe.
Można powiedzieć, że jesienią jestem uzależniona od dyni:). Wykorzystuję ją do przygotowania różnego rodzaju dań, ale największą przyjemność sprawia mi komponowanie coraz to nowych przepisów na słodkości z jej udziałem.![]()
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)