Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe rogaliki z cukierkami
Kroki postępowania
Między czasie tłuszcz rozpuszczamy i studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostałe mleko, cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę.
Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. Pod koniec dodajemy tłuszcz.
Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Uformowane rogaliki przekładamy na blaszkę miejscem łączenia ciasta do spodu. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Gotowe pieczemy około 20 minut w 180 °C do zrumienienia.
Lukier:
Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder. Mieszamy całość widelcem do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukier powinien być dość gęsty.