Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe rogaliki z cukierkami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 1 kg
mleko 1 i 1/3 szklanki
masło 250 gram
drożdże 10 dag
cukier 1 szklanka
jajko 5 sztuk
puree z dyni 1 szklanka
sól szczypta

DODATKOWO

jajko do posmarowania
cukierki ok 600 gram, Michałki

LUKIER

mleko 3 łyżki
cukier puder ok 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe rogaliki z cukierkami

Kroki postępowania

1
Połowę mleka delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże oraz 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie tłuszcz rozpuszczamy i studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostałe mleko, cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę.
Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. Pod koniec dodajemy tłuszcz.
Krok 1 - Dyniowe rogaliki z cukierkami foto
2
Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy dodatkowo mleko ( Ilość dodanego mleka zależy od gęstości dyni. Jeśli była ona gęsta potrzeba więcej mleka, jeśli rzadsza mleka dajemy mniej lub dodajemy dodatkowo mąkę).
Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Dyniowe rogaliki z cukierkami foto
3
Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je na grubość około 7 mm. Ciasto dzielimy na pasy o szerokości około 12 cm. Otrzymane pasy dzielimy na trójkąty. U podstawy każdego wyciętego trójkąta nakładamy jeden cukierek.
Krok 3 - Dyniowe rogaliki z cukierkami foto
4
Każdy trójkąt rolujemy od podstawy w kierunku wierzchołka. Końce delikatnie zawijamy formując rogaliki.
Uformowane rogaliki przekładamy na blaszkę miejscem łączenia ciasta do spodu. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Gotowe pieczemy około 20 minut w 180 °C do zrumienienia.
Krok 4 - Dyniowe rogaliki z cukierkami foto
5
Po wyjęciu rogaliki jeszcze ciepłe smarujemy lukrem

Lukier:
Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder. Mieszamy całość widelcem do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukier powinien być dość gęsty.
Krok 5 - Dyniowe rogaliki z cukierkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 18.12.2015 18:56
Wyglądają pysznie
IKrakowianka 18.12.2015 15:33
świetnie wyglądają
Małgorzata Pin 18.12.2015 14:29
Jeszcze takich nie próbowałam, ale wyglądają smakowicie.
Franciszek 18.12.2015 14:19
piękne gogaliki
gosia56 18.12.2015 10:30
super rogaliki
Ewelina1991 18.12.2015 08:47
jak zawsze pięknie i pysznie u Ciebie ;-)
Poison1988 18.12.2015 07:57
aż ślinka leci :)
Babeczka35 18.12.2015 07:53
Wyglądają pysznie.
Ifa 18.12.2015 05:54
Mają fajny kolorek
Łukasz15 17.12.2015 23:47
Bardzo dobre
gusia1000 17.12.2015 23:23
Super wypiek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak