Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe placuszki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam placuszki z dyni. Nie wszyscy domownicy ją lubią, ale ja jak każda gospodyni chciałam sprawdzić jaki smak mają placuszki z dyni. Okazało się, że wyszły pyszne. Nie spodziewałam się takiego smaku.

Składniki:

dynia 500 gramów
jajko 2 sztuki
mąka 170 gramów
sól 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 szczypty
Imbir mielony Prymat 2 szczypty
olej rzepakowy do smażenia 150 mililitrów
śmietana gęsta 400 mililitrów

Porada

Przyprawy dodajemy według swojego uznania. Śmietanę możemy zastąpić jogurtem naturalnym.

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe placuszki

Dynię pokroić na kawałki, obrać ze skóry usunąć pestki, a miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startej dyni dodać jajka, przyprawy i wymieszać.

Do całości dodać mąkę i ponownie wymieszać na jednolitą masę do połączenia składników.

Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, łyżką nakładać porcje masy formując placuszki.

Placki smażyć na złoty kolor około 2 -3 minuty z każdej strony. Kiedy będą przyrumienione zdjąć na talerz.

Podawać z gęstą śmietaną lub jogurtem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:17
Dobre.
Bożena Matuszczyk 16.11.2018 22:54
Dzięki Elu.;)
bietka 16.11.2018 15:05
Mniam, mniam pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak