Dyniowe pierogi z serem cynamonowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    3,5 szklanki
  • puree z dyni

    0,5 szklanki
  • woda ciepła

    1 szkl
  • masło

    1 łyżka

Nadzienie

  • ser biały

    30 dag
  • żółtko jaja

    1 szt
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka
  • cukier

    2 łyżki

Dodatkowo

  • syrop z agawy

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dyniowe pierogi z serem cynamonowym foto
Masło włożyć do kubeczka, zalać gorącą wodą, rozpuścić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pure z dyni, wlewając stopniowo wodą z masłem zagnieść elastyczne ciasto.
Krok 2 - Dyniowe pierogi z serem cynamonowym foto
Włożyć do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odłożyć na pół godziny.
Krok 3 - Dyniowe pierogi z serem cynamonowym foto
Nadzienie.
Ser biały włożyć do miski, zmiksować, dodać żółtko, cukier i cynamon.
Krok 4 - Dyniowe pierogi z serem cynamonowym foto
Dokładnie wymieszać( w razie potrzeby dosłodzić)
Krok 5 - Dyniowe pierogi z serem cynamonowym foto
Ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty.
Krok 6 - Dyniowe pierogi z serem cynamonowym foto
Na jeden kawałek ciasta włożyć porcję nadzienia, przykryć drugim i za pomocą widelca dokładnie zlepić.
Krok 7 - Dyniowe pierogi z serem cynamonowym foto
Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, podawać polane syropem z agawy i oprószone cynamonem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
JulkaTomeczek 29.06.2017 09:22
Smaczne pierogi
mirosława4 29.06.2017 07:33
zapewne były smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat