Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na puree z dyni
-
dynia Hokkaido
1 szt -
oliwa
Składniki na pancakes
-
mąka pszenna typ 450
1 1/4 szklanki -
cukier brązowy
3 łyżki -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
2 łyżeczki -
sól
1/2 łyżeczki -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
skórka pomarańczowa
3 łyżeczki -
mleko 3,2%
1 szklanka -
puree z dyni
6 łyżek -
masło miękkie
2 łyżki -
jajko
1 szt -
tłuszcz do smażenia
Dodatkowo
-
orzechy włoskie
3 łyżki -
miód płynny
3 łyżki -
sok z pomarańczy
1 łyżka -
Kardamon mielony Prymat
1/4 łyżeczki
Sposób przygotowania
Dynię umyć, nie obierać ze skóry, pociąć w ćwiartki i oczyścić z nasion i włókiem. Każdą ćwiartkę natrzeć oliwą i umieścić w naczyniu żaroodpornym, ewentualnie owinąć folią aluminiową.
Piekarnik nagrzać to temperatury 200 stopni, piec dynię ok. 30-40 minut aż będzie miękka.
Po upieczeniu pozostawić to przestygnięcia. Miąższ oddzielić od skóry np. przy pomocy łyżki i zmiksować blenderem na puree.
Takie puree można podawać zamiast ziemniaków do obiadu, można tez przygotować z niego zupę lub dodawać do makaronu. Wykonanie dyniowych pancakes:
W jednej misce eymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawy i 2 łyżeczki skórki pomarańczowej), w drugiej mokre (jajko, mleko, masło i puree z dyni).
Połączyć suche i mokre składniki (mokre dodać do suchych) energicznie mieszając.
Na patelni rozpuścić tłuszcz i smażyć dyniowe pancakes podobnie jak naleśniki (po 3 łyżki ciasta na każdy pancakes) ok. 4 minut z każdej strony. Miód, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową i kardamon wymieszać aż składniki się połączą.
Dyniowe pancakes podawać polane sosem miodowo pomarańczowym i posypane orzechami włoskimi.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się