Dyniowe pancakes

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na puree z dyni

  • dynia Hokkaido

    1 szt
  • oliwa

Składniki na pancakes

  • mąka pszenna typ 450

    1 1/4 szklanki
  • cukier brązowy

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa mielona

    1/2 łyżeczki
  • skórka pomarańczowa

    3 łyżeczki
  • mleko 3,2%

    1 szklanka
  • puree z dyni

    6 łyżek
  • masło miękkie

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • tłuszcz do smażenia

Dodatkowo

  • orzechy włoskie

    3 łyżki
  • miód płynny

    3 łyżki
  • sok z pomarańczy

    1 łyżka
  • kardamon mielony

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie puree z dyni:

Dynię umyć, nie obierać ze skóry, pociąć w ćwiartki i oczyścić z nasion i włókiem. Każdą ćwiartkę natrzeć oliwą i umieścić w naczyniu żaroodpornym, ewentualnie owinąć folią aluminiową.

Piekarnik nagrzać to temperatury 200 stopni, piec dynię ok. 30-40 minut aż będzie miękka.

Po upieczeniu pozostawić to przestygnięcia. Miąższ oddzielić od skóry np. przy pomocy łyżki i zmiksować blenderem na puree.

Takie puree można podawać zamiast ziemniaków do obiadu, można tez przygotować z niego zupę lub dodawać do makaronu. Wykonanie dyniowych pancakes:

W jednej misce eymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawy i 2 łyżeczki skórki pomarańczowej), w drugiej mokre (jajko, mleko, masło i puree z dyni).

Połączyć suche i mokre składniki (mokre dodać do suchych) energicznie mieszając.

Na patelni rozpuścić tłuszcz i smażyć dyniowe pancakes podobnie jak naleśniki (po 3 łyżki ciasta na każdy pancakes) ok. 4 minut z każdej strony. Miód, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową i kardamon wymieszać aż składniki się połączą.

Dyniowe pancakes podawać polane sosem miodowo pomarańczowym i posypane orzechami włoskimi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kloruś 05.12.2014 22:22
Chętnie bym skosztowała takiej propozycji :)
Kulinarna Ja 05.12.2014 13:15
Fajny pomysł!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat