Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie
Kroki postępowania
Mleko podgrzewamy. Do letniego dodajemy drożdże. Całość mieszamy do momentu ich rozpuszczenia. Do tak przygotowanego płynu dodajemy jajka, olej, sól, dynię oraz mąkę. Mąkę dodajemy stopniowo w miarę wyrabiania ciasta. Jej ilość zależy bowiem od gęstszości naszego puree.
Na tak przygotowaną gazę wykładamy wyrośnięte porcje ciasta. Całość przykrywamy dużą, metalową miską. Pampuchy gotujemy na parze około 8- 10 minut. Długość gotowania zależy od ich grubości.
Gotowe pampuchy wyjmujemy i podajemy na ciepło z sosem śliwkowym.
Masło rozpuszczamy wraz z cukrem. Do rozpuszczonych składników dodajemy przekrojone na połowę i pozbawione pestek śliwy. Całość podgrzewamy około 10 minut. Śliwki dość szybko miękną, więc sos przygotowujemy w trakcie jak pampuchy nam się gotują.
Gotowy sos doprawiamy do smaku cynamonem.