Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    0,5 kg
  • drożdże

    5 dag
  • cukier

    0,5 łyżki
  • jajka

    2 sztuki
  • mleko

    3/4 szklanki
  • olej

    2 łyżki
  • puree z dyni

    200 gram, gęstego
  • sól

    szczypta

SOS ŚLIWKOWY

  • śliwki węgierki

    400 gram
  • cukier trzcinowy

    2-3 łyżki do smaku
  • masło

    80 gram
  • cynamon Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie foto
DYNIOWE CIASTO:
Mleko podgrzewamy. Do letniego dodajemy drożdże. Całość mieszamy do momentu ich rozpuszczenia. Do tak przygotowanego płynu dodajemy jajka, olej, sól, dynię oraz mąkę. Mąkę dodajemy stopniowo w miarę wyrabiania ciasta. Jej ilość zależy bowiem od gęstszości naszego puree.
Krok 2 - Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie foto
Gotowe ciasto, po około 15 minutach wyrabiania powinno odchodzić od ręki. Takie też przykrywamy i pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Krok 3 - Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie foto
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto wałkujemy na grubości około 1,5 cm. Szklanką lub innym okrągłym naczyniem wykrawamy z niego koła. Wycięte „bułeczki” pozostawiamy do wyrośnięcia.

Krok 4 - Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie foto
Miedzy czasie w dużym garnku zagotowujemy wodę. Wierzch garnka obwiązujemy gazą.

Na tak przygotowaną gazę wykładamy wyrośnięte porcje ciasta. Całość przykrywamy dużą, metalową miską. Pampuchy gotujemy na parze około 8- 10 minut. Długość gotowania zależy od ich grubości.
Gotowe pampuchy wyjmujemy i podajemy na ciepło z sosem śliwkowym.

Krok 5 - Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie foto
SOS:
Masło rozpuszczamy wraz z cukrem. Do rozpuszczonych składników dodajemy przekrojone na połowę i pozbawione pestek śliwy. Całość podgrzewamy około 10 minut. Śliwki dość szybko miękną, więc sos przygotowujemy w trakcie jak pampuchy nam się gotują.
Gotowy sos doprawiamy do smaku cynamonem.

Jadwiga/Jaga85
Złociste bułeczki polane owocowym sosem to pomysł na pyszny, słodki obiadek. Taki duet dyniowo- śliwkowy jak najbardziej polecam:).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 01.12.2016 00:59
Super jedzenie.
Franciszek 30.11.2016 11:21
piękne pampuchy
Bernadeta1 30.11.2016 11:11
pysznie się prezentują
Wafelek2601 30.11.2016 10:03
Rewelacyjnie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat