Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
drożdże 5 dag
cukier 0,5 łyżki
jajko 2 sztuki
mleko 3/4 szklanki
olej 2 łyżki
puree z dyni 200 gram, gęstego
sól szczypta

SOS ŚLIWKOWY

śliwki węgierki 400 gram
cukier trzcinowy 2-3 łyżki do smaku
masło 80 gram
cynamon Prymat do smaku

Porada

Złociste bułeczki polane owocowym sosem to pomysł na pyszny, słodki obiadek. Taki duet dyniowo- śliwkowy jak najbardziej polecam:).

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie

Kroki postępowania

1
DYNIOWE CIASTO:
Mleko podgrzewamy. Do letniego dodajemy drożdże. Całość mieszamy do momentu ich rozpuszczenia. Do tak przygotowanego płynu dodajemy jajka, olej, sól, dynię oraz mąkę. Mąkę dodajemy stopniowo w miarę wyrabiania ciasta. Jej ilość zależy bowiem od gęstszości naszego puree.
Krok 1 - Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie foto
2
Gotowe ciasto, po około 15 minutach wyrabiania powinno odchodzić od ręki. Takie też przykrywamy i pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Krok 2 - Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie foto
3
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto wałkujemy na grubości około 1,5 cm. Szklanką lub innym okrągłym naczyniem wykrawamy z niego koła. Wycięte „bułeczki” pozostawiamy do wyrośnięcia.

Krok 3 - Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie foto
4
Miedzy czasie w dużym garnku zagotowujemy wodę. Wierzch garnka obwiązujemy gazą.

Na tak przygotowaną gazę wykładamy wyrośnięte porcje ciasta. Całość przykrywamy dużą, metalową miską. Pampuchy gotujemy na parze około 8- 10 minut. Długość gotowania zależy od ich grubości.
Gotowe pampuchy wyjmujemy i podajemy na ciepło z sosem śliwkowym.

Krok 4 - Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie foto
5
SOS:
Masło rozpuszczamy wraz z cukrem. Do rozpuszczonych składników dodajemy przekrojone na połowę i pozbawione pestek śliwy. Całość podgrzewamy około 10 minut. Śliwki dość szybko miękną, więc sos przygotowujemy w trakcie jak pampuchy nam się gotują.
Gotowy sos doprawiamy do smaku cynamonem.

Krok 5 - Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.12.2016 00:59
Super jedzenie.
Franciszek 30.11.2016 11:21
piękne pampuchy
Bernadeta1 30.11.2016 11:11
pysznie się prezentują
Wafelek2601 30.11.2016 10:03
Rewelacyjnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak