Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe pączki
Kroki postępowania
Mleko (szklankę) delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Rozczyn dokładnie mieszamy i pozostawimy do podrośnięcia.
Do wyrośniętego dodajemy część mąki, jajko, żółtka, dynię, sól i pozostały cukier. Zagniatamy ciasto około 10 minut dodając stopniowo pozostałą mąkę. Jeśli ciasto jest dość gęste dodajemy mleko. Pod koniec wyrabiania wlewamy tłuszcz oraz alkohol. Zagniatamy całość jeszcze ok 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki i naczynia.
Ciasto wyrasta około 50-60 minut.
Na środku wyciętych kół nakładamy różane nadzienie.
Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku.
Po ostudzeniu dekorujemy rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową