Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe pączki

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 600 gram
sól szczypta
cukier 3 łyżki
puree z dyni 0,5 szklanki
drożdże 5 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 3 sztuki
masło 7 dag
mleko 1-1 i 1/3 szklanki
spirytus 2 łyżki

DODATKOWO

tłuszcz do smażenia
polewa czekoladowa do dekoracji
marmolada do przełożenia

Porada

Niewielki dodatek dyni nie zmienia smaku ciasta, a nadaje mu pięknego złocistego koloru!

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe pączki

Kroki postępowania

1
Masło topimy. Studzimy.
Mleko (szklankę) delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Rozczyn dokładnie mieszamy i pozostawimy do podrośnięcia.
Do wyrośniętego dodajemy część mąki, jajko, żółtka, dynię, sól i pozostały cukier. Zagniatamy ciasto około 10 minut dodając stopniowo pozostałą mąkę. Jeśli ciasto jest dość gęste dodajemy mleko. Pod koniec wyrabiania wlewamy tłuszcz oraz alkohol. Zagniatamy całość jeszcze ok 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki i naczynia.
Krok 1 - Dyniowe pączki foto
2
Tak przygotowane przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wyrasta około 50-60 minut.
Krok 2 - Dyniowe pączki foto
3
Gotowe wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Z ciasta wycinamy koła. Wielkość kół zależy od tego jakich rozmiarów chcemy uzyskać pączki. (ja wykrawałam od litrowego słoika).
Na środku wyciętych kół nakładamy różane nadzienie.
Krok 3 - Dyniowe pączki foto
4
Brzegi ciasta zawijamy ku górze i dokładnie zlepiamy. Uformowane pączki pozostawiamy na deseczce do podrośnięcia układając je miejscem łączenia do spodu. Między czasie rozgrzewamy tłuszcz.
Krok 4 - Dyniowe pączki foto
5
Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz stroną wyrośnięta do dołu. Smażymy z obu stron do zrumienienia.
Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku.
Po ostudzeniu dekorujemy rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową
Krok 5 - Dyniowe pączki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 25.12.2015 01:16
Na pewno dobre.
ania2610 23.12.2015 18:36
wspaniale wyglądają, dynia daje piękny kolor
anka1988 23.12.2015 13:19
pączki z dynią nie miałam okazji jeszcze kosztować, wyglądają super!
mysza75 23.12.2015 10:39
pyszne pączki aż chce się jeść
Mniam 23.12.2015 08:49
Muszę kiedyś takie zrobić, bo wyglądają fenomenalnie. Uwielbiam dynię :)
Habibi 23.12.2015 00:36
lubi wypieki z dynią
Ania321 22.12.2015 23:03
takich jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować :)
Łukasz15 22.12.2015 22:59
Muszą być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak