Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe muffinki z orzechami i cynamonem
Dynia to uniwersalne warzywo, które świetnie smakuje w daniach wytrawnych, ale także w deserach. W sezonie jesiennym, kiedy dynie są tanie, warto przygotować spory zapas purée dyniowego i zamrozić. Takie purée wykorzystasz do wielu deserów, między innym do upieczenia pysznych muffinów dyniowych z cynamonem.
* purée z dyni - by przygotować purée z dyni, wystarczy obrać dynię i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w garnku z grubym dnem i gotować z niewielką ilością wody ok. 20-30 minut, aż dynia się rozpadnie. Dynię zmiksować na purée i ostudzić. Można również dynię upiec, a następnie zmiksować.
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Jajka lekko rozbić z cukrem, dodać purée dyniowe i olej. Wymieszać składniki. Dodać przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i orzechy - zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników.
2. Masę wylać do formy wyłożonej papilotkami. Piec ok 20-25 minut. Po upływie 25 minut, sprawdzić babeczki patyczkiem, jeśli patyczek jest mokry piec jeszcze chwilę. Studzić na kratce.
3. Ubić kremówkę. Na ostudzone muffiny nałożyć łyżką (lub szprycą) obłoczki bitej śmietany. Posypać uprażonymi orzechami włoskimi.
Smacznego :)