Dyniowe muffinki z orzechami i cynamonem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier trzcinowy

    300 g
  • jaja

    4 szt.
  • sól

    szczypta
  • mąka pszenna

    300 g
  • proszek do pieczenia

    2 kopiaste łyżeczki
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    175 ml
  • orzechy włoskie

    3 garście
  • puree

    400 dyniowe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

* puree z dyni - by przygotować puree z dyni, wystarczy obrać dynię i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w garnku z grubym dnem i gotować z niewielką ilością wody ok 20-30 minut, aż dynia się rozpadnie. Dynię zmiksować na puree i ostudzić. Można również dynię upiec, a następnie zmiksować.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Jajka lekko rozbić z cukrem, dodać puree dyniowe i olej. Wymieszać składniki. Dodać przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i orzechy - zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Masę wylać do formy wyłożonej papilotkami. Piec ok 20-25 minut. Po upływie 25 minut, sprawdzić babeczki patyczkiem, jeśli patyczek jest mokry piec jeszcze chwilę. Studzić na kratce.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ONY_za_kare 11.10.2013 13:21
świetne babeczki
gosia561 10.10.2013 13:33
smaczne ciasteczka
Marta1986 10.10.2013 12:27
pyszności mniam
fotoviderek 10.10.2013 11:17
Śliczne i smaczne :)
mysza75 10.10.2013 11:03
jakie fajne babeczki
sasanka 10.10.2013 10:34
idealny wypiek na jesień :)
Konczi 10.10.2013 10:17
prezentują się cudnie
Alex_M 10.10.2013 09:59
na pewno pyszne ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat