Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe mini chlebki

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwasu żytniego 200 g
3 godziny po dokarmieniu
świeżych drożdży 10 g
mąki graham typ 1850 250 g
mąki pszennej typ 500 750 g
pestek dyni 100 g
letniej wody 450 ml
mleka 3,2% 100 ml
soli 1 łyżka
cukru 1 łyżka
olej 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe mini chlebki

Kroki postępowania

1
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Do miski wlać zakwas i wodę oraz roztarte drożdże i wymieszać. Następnie wsypać mąki, sól i pestki dyni oraz wlać olej i wyrobić ciasto drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą wyrobić ręcznie na czystym blacie lub stolnicy. Ciasto przełożyć do miski, oprószyć mąką i zakryć miskę ściereczką. Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Dyniowe mini chlebki foto
2
Gdy podwoi swoją objętość ponownie wyrobić i podzielić ciasto na 8 części. Każdy kawałek ciasta uformować w podłużne wałki i na górze ukośnie ponacinać chlebki. Układać je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia po czym zakryć ściereczka i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy będą wyrośnięte spryskać chlebki woda i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 185 - 190 stopni ( w zależności jak piecze piekarnik ) i piec 40 - 45 minut.
Krok 2 - Dyniowe mini chlebki foto
3
Upieczone chlebki rozdzielić bo się skleją i wystudzić na kratce.
Krok 3 - Dyniowe mini chlebki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 07.05.2013 09:41
świetny przepis!
Rafał10 07.05.2013 08:21
wygląda bardzo apetycznie :)
Monika-twin 07.05.2013 07:25
bardzo smaczne musi byc
Magda24 06.05.2013 22:47
dobre śniadanie
Monika58 06.05.2013 22:40
smaczne mini chlebki
jasiek 06.05.2013 22:39
ale smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak