Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe leniwe z sosem śmietankowo-cynamonowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kluski

puree z dyni 300 gram
twaróg tłusty 250 gram
mąka pszenna ok. 250 gram
jajko 1 sztuka
olej 1 łyżka
cukier 2 łyżki

Sos

śmietana 30% 300 ml
cukier 4 łyżki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe leniwe z sosem śmietankowo-cynamonowym

Kroki postępowania

1
Puree z dyni razem z twarogiem blendujemy na gładko.
Krok 1 - Dyniowe leniwe z sosem śmietankowo-cynamonowym foto
2
Dodajemy jajko, cukier i mąkę. Zagniatamy ciasto do czasu, aż zacznie odchodzić od rąk (w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki). Na koniec wlewamy olej i ponownie zagniatamy.
Krok 2 - Dyniowe leniwe z sosem śmietankowo-cynamonowym foto
3
Ciasto dzielimy na kilka części. Na obsypanej mąką stolnicy z każdej części formujemy wałeczek i ostrym nożem odkrawamy dowolnej wielkości kluski.

Gotowe kluski wrzucamy do wrzątku i gotujemy do czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Zdejmujemy łyżką cedzakową i hartujemy chwilę w zimnej wodzie.
Krok 3 - Dyniowe leniwe z sosem śmietankowo-cynamonowym foto
4
Śmietankę razem z cukrem i cynamonem doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż sos zacznie gęstnieć.

W gotowym sosie maczamy kluski lub polewamy je na talerzu.
Krok 4 - Dyniowe leniwe z sosem śmietankowo-cynamonowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 06.11.2015 10:07
Muszę spróbować :-)
marzut 06.11.2015 09:57
ładnie wygląda
Poison1988 06.11.2015 08:05
uwielbiam leniwe z dyni :) lepsze niż tradycyjne :)
Franciszek 06.11.2015 01:01
pyszne leniwe
Lucan 05.11.2015 21:57
z chęcią bym spróbował:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak