Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe kopytka z imbirem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
puree z dyni 1/2 szklanki
imbir 3 cm
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat
sól

Porada

Kopytka podawać polane masłem ,zeszkloną cebulą z boczkiem lub z kwaśną śmietaną. Odsmażone są także bardzo smaczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe kopytka z imbirem

Imbir obieramy, kroimy drobno.

Ziemniaki wraz z imbirem przeciskamy przez prasę, mielimy lub dokładnie ugniatamy.
Dodajemy jajko, puree z dni oraz obie mąki.
Doprawiamy gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą.

Wyrabiamy gładkie, odchodzące od dłoni ciasto ziemniaczane.

Stolnice posypujemy mąką pszenną.

Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, formujemy cienkie wałeczki, wycinamy z nich zgrabne kopytka.

W garnku zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy kopytka partiami, gotujemy do wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 23.11.2017 19:19
Dziękuję :)
KORAL 23.11.2017 18:31
Super.......:)
SzczyptaChili 23.11.2017 17:58
Zgadzam się :)
Bożena Matuszczyk 23.11.2017 13:03
Pyszne takie kopytka.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak