Dyniowe kopytka z imbirem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • puree z dyni

    1/2 szklanki
  • imbir

    3 cm
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz biały mielony Prymat

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Imbir obieramy, kroimy drobno.

Ziemniaki wraz z imbirem przeciskamy przez prasę, mielimy lub dokładnie ugniatamy.
Dodajemy jajko, puree z dni oraz obie mąki.
Doprawiamy gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą.

Wyrabiamy gładkie, odchodzące od dłoni ciasto ziemniaczane.

Stolnice posypujemy mąką pszenną.

Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, formujemy cienkie wałeczki, wycinamy z nich zgrabne kopytka.

W garnku zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy kopytka partiami, gotujemy do wypłynięcia.
SzczyptaChili
Kopytka podawać polane masłem ,zeszkloną cebulą z boczkiem lub z kwaśną śmietaną. Odsmażone są także bardzo smaczne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SzczyptaChili 23.11.2017 19:19
Dziękuję :)
KORAL 23.11.2017 18:31
Super.......:)
SzczyptaChili 23.11.2017 17:58
Zgadzam się :)
Bożena Matuszczyk 23.11.2017 13:03
Pyszne takie kopytka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat