Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe drożdżówki ze śliwkami
Kroki postępowania
Śliwki umyłam, usunęłam pestki i pokroiłam na drobne kawałki. Dodałam mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam.
Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki śmietany w temperaturze pokojowej i dwóch łyżek mąki zrobiłam rozczyn. Odstawiłam na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoiło swoją objętość wyłożyłam je na stolnicę i jeszcze przez chwilę je wyrabiam ręcznie.
Wyrośnięte bułeczki posypałam wcześniej przygotowaną kruszonką i wstawiłam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekłam 25 minut.
*użyłam purée z dyni Hokkaido, bo tylko taką mam, ale oczywiście może być z każdej innej odmiany dyni