Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe drożdżówki z budyniem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
mleko 0,5-3/4 szklanki
margaryna 0,5 kostki
drożdże 5 dag
cukier 0,5 szklanki
jajko 3 sztuki
puree z dyni 0,5 szklanki gęstego
jajko do smarowania
sól szczypta

BUDYŃ

mleko 0,5 litry
budyń waniliowy 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
cukier do smaku
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

LUKIER

mleko 1-2 łyżki
cukier puder ok 6 łyżek

Porada

Dynia dodana do ciasta właściwie nie zmienia jego smaku, za to podnosi jego wartość odżywczą!

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe drożdżówki z budyniem

Kroki postępowania

1
CIASTO:Pół szklanki mleka delikatnie podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz 1 łyżkę cukru i mąki. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuszczamy. Studzimy.
Pozostałą mąkę przekładamy do miski. Dodajemy do niej cukier, sól, jajka oraz dynię.
Krok 1 - Dyniowe drożdżówki z budyniem foto
2
Do tak przygotowanych składników wlewamy wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy resztę mleka. Ilość dodanego mleka zależy od gęstości dyni. Jeśli była ona gęsta potrzeba więcej mleka, jeśli rzadsza mleka dajemy mniej.
Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Miedzy czasie gotujemy budyń.
Krok 2 - Dyniowe drożdżówki z budyniem foto
3
Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń, żółtko oraz mąkę. Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Lekko studzimy. Budyniem napełniamy drożdżówki.




ZWIJANIE:
Gotowe ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
Wałkujemy je na grubość około 0,7 mm.
Z ciasta wycinamy prostokąty. Wzdłuż jednego z krótszych boków prostokąta nakładamy budyń (około 1 łyżka).
Krok 3 - Dyniowe drożdżówki z budyniem foto
4
Drugą część nacinamy 4-5 razy do około połowy długości prostokąta. Zwijamy rogale. Uformowane przekładamy na blaszkę, układając miejscem łączenia do spodu.
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Rogale pieczemy około 20 minut w 180°C.
Po wyjęciu, jeszcze ciepłe lukrujemy. Wówczas likier fajnie się formuje, rozpływa na drożdżówkach.
Krok 4 - Dyniowe drożdżówki z budyniem foto
5
LUKIER:Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder. Lukier powinien być dość gęsty. Jeszcze ciepłe drożdżówki polewamy lukrem. Pozostawiamy (najlepiej nas kratce) do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
Ja lukier umieściłam w worku cukierniczym i wyciskałam tworząc zygzaki! Można polukrować je jednak pędzelkiem!
Krok 5 - Dyniowe drożdżówki z budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 11.12.2015 20:10
Wyglądają bardzo apetycznie.
Wiesława1 11.12.2015 19:08
super propozycja
Konczi 11.12.2015 10:51
bardzo fajny przepis :)
gosia56 11.12.2015 10:43
super drozdzóweczki
sliwka 11.12.2015 10:20
Piękny kolor, smakowite;))
Damiano
Damiano 11.12.2015 09:14
piękne i na pewno smaczne drożdżówki
Mniam 11.12.2015 09:10
Lubie wypieki z dynią m.in. za ten piękny kolor :)
gusia1000 11.12.2015 01:04
Jak z obrazka, super.
Łukasz15 10.12.2015 23:10
Dla mnie super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak