Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe drożdżówki z budyniem
Kroki postępowania
Margarynę rozpuszczamy. Studzimy.
Pozostałą mąkę przekładamy do miski. Dodajemy do niej cukier, sól, jajka oraz dynię.
Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Miedzy czasie gotujemy budyń.
ZWIJANIE:
Gotowe ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
Wałkujemy je na grubość około 0,7 mm.
Z ciasta wycinamy prostokąty. Wzdłuż jednego z krótszych boków prostokąta nakładamy budyń (około 1 łyżka).
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Rogale pieczemy około 20 minut w 180°C.
Po wyjęciu, jeszcze ciepłe lukrujemy. Wówczas likier fajnie się formuje, rozpływa na drożdżówkach.
Ja lukier umieściłam w worku cukierniczym i wyciskałam tworząc zygzaki! Można polukrować je jednak pędzelkiem!