Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto dyniowe
-
mąka tortowa
3 szklanki -
masło
20 dag -
cukier puder
20 dag -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
puree z dyni
0,3 szkl -
śmietana
2 łyżki -
żółtko jajek
2 szt
Biszkopt
-
jajko
4 szt -
mąka tortowa
2 łyżki -
mąka ziemniaczana
2 łyżki -
mak
2 łyżki -
sok z cytryny
1 łyżka -
aromat migdałowy
0,5 łyżeczki -
proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki -
sól
szczypta
Krem
-
margaryna
25 dag -
jajko
2 szt -
cukier
3 łyżki -
cukier waniliowy
1 łyżka -
czekolada gorzka
10 dag -
sok z cytryny
do smaku -
wiórki kokosowe
0,5 szkl
Poncz
-
woda
150 ml -
cukier waniliowy
1 łyżka -
sok z cytryny
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Dyniowe ciasto z kremem
Kroki postępowania




Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru.


Wylać do przygotowanej formy o takiej samej wielkości jak ciasto dyniowe i włożyć na 12-15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gotującą się wodą. Zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia.
Margarynę dokładnie utrzeć, dodając po łyżce zimnej masy jajecznej, wiórki kokosowe i płynną czekoladę. Zimne ciasto skropić ponczem i przekładać.
Po wierzchu ciasto posmarować cienką warstwą masy i posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze (4)