Dyniowe ciasto z kremem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto dyniowe

  • mąka tortowa

    3 szklanki
  • masło

    20 dag
  • cukier puder

    20 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • puree z dyni

    0,3 szkl
  • śmietana

    2 łyżki
  • żółtka

    2 szt

Biszkopt

  • jajka

    4 szt
  • mąka tortowa

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mak

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • aromat migdałowy

    0,5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • sól

    szczypta

Krem

  • margaryna

    25 dag
  • jajka

    2 szt
  • cukier

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • czekolada gorzka

    10 dag
  • sok z cytryny

    do smaku
  • wiórki kokosowe

    0,5 szkl

Poncz

  • woda

    150 ml
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dyniowe ciasto z kremem  foto
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać starte na tarce zimne masło, żółtka, śmietanę i pure z dyni.
Krok 2 - Dyniowe ciasto z kremem  foto
Szybko zarobić ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 3 - Dyniowe ciasto z kremem  foto
Następnie ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, włożyć na 2 blaszki o wymiarze 25/36 cm, wyłożone papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Krok 4 - Dyniowe ciasto z kremem  foto
Biszkopt z makiem
Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru.
Krok 5 - Dyniowe ciasto z kremem  foto
Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku.
Krok 6 - Dyniowe ciasto z kremem  foto
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i suchym makiem. Połączyć z masą jajeczną, dodać sok z cytryny i aromat, delikatnie wymieszać.

Wylać do przygotowanej formy o takiej samej wielkości jak ciasto dyniowe i włożyć na 12-15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Krok 7 - Dyniowe ciasto z kremem  foto
Krem
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gotującą się wodą. Zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia.

Margarynę dokładnie utrzeć, dodając po łyżce zimnej masy jajecznej, wiórki kokosowe i płynną czekoladę. Zimne ciasto skropić ponczem i przekładać.

Po wierzchu ciasto posmarować cienką warstwą masy i posypać wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 25.06.2017 21:48
Smaczne ciasto.
olkaaa 25.06.2017 21:19
chętnie zrobię
Stenka 25.06.2017 21:04
interesująca propozycja
agnieszka214 25.06.2017 21:02
Taki kawałek bym zjadła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat