Dyniowe ciasto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    220 gram
  • masło

    0,5 kostki
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier puder

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki

MASA DYNIOWA

  • dynia

    0,5 kg
  • śmietana 30%

    200 ml
  • jajko

    3 sztuki
  • cukier brązowy

    3/4 szklanki
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • imbir

    1/2 łyżeczki
  • mąka

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO:
Składniki ciasta przekładamy do miski i ręka zagniatamy ciasto. Gotowym wykładamy spód i boki tortownicy.
Na ciasto wylewamy masę dyniową i pieczemy całość 40 minut w 180°C.
Wyjmujemy, studzimy i dzielimy.
MASA DYNIOWA:
Dynię kroimy w kostkę , układamy na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu i pieczemy około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i miksujemy. Studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem. Do ubitej masy dokładamy wymieszane sypkie składniki (Mąka, imbir, cynamon, proszek do pieczenia), następnie zmiksowana dynie i śmietankę. Mieszamy całość. Masę dyniową wylewamy na ciasto kruche i pieczemy.

Przed podaniem ciasto powinno ostygnąć. Wtedy dobrze się kroi.
Jadwiga/Jaga85
. Kruchy spód i wilgotna masa dyniowa tworzą idealną całość tego ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 25.04.2017 08:31
wygląda wspaniale
gusia1000 02.01.2015 17:02
Fajnie wygląda.
Bernadeta1 29.11.2014 15:26
Ale pysznie wygląda to ciasto
Lis 29.11.2014 14:59
Wygląda rewelacyjnie:)
ajres 29.11.2014 14:41
bardzo dobry
Gracer 29.11.2014 14:05
fajnie wyszło
Mama niejadka 29.11.2014 14:03
Super pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat