Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe bułeczki z truskawkami
Kroki postępowania
W kubku zrobić rozczyn: drożdże i łyżkę cukru rozpuścić w mleku. Odstawić.
Do misy robota wrzucić puree z dyni, dodać resztę cukru, wbić jajka.
Wlać rozczyn, rozpuszczone masło.
Wsypać mąkę i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na około 90 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować kruszonkę: składniki zmiksować w rozdrabniaczu, i truskawki: umyć, osuszyć, usunąć szypułki, owoce pokroić w plastry.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić.
Bułeczki ułożyć na blasze wyścielonej papierem, lekko spłaszczyć. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.
Wystudzić na kratce