Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe bułeczki z dżemem

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

drożdże świeże 30 g
cukier 80 g
mleko 100 g
puree z dyni 120 g
masło 80 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 czubata łyżeczka
mąka pszenna typ 450 500 g
sól 1 szczypta

nadzienie

dżem domowy mirabelkowy 1 mały słoik
mączka z chleba świętojańskiego 1 czubata łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe bułeczki z dżemem

Kroki postępowania

1

Do misy robota wlać ciepłe mleko i puree z dyni, dodać cukier i pokruszone drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Następnie wlać roztopione masło,
Krok 1 - Dyniowe bułeczki z dżemem foto
2

W międzyczasie przygotować nadzienie:

Dżem zmieszać z karobem i przyprawą.
Krok 2 - Dyniowe bułeczki z dżemem foto
3
dodać mąkę, przyprawę i sól. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok 3 - Dyniowe bułeczki z dżemem foto
4

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić, podzielić na 15 równych kawałków, każdy rozpłaszczyć.
Krok 4 - Dyniowe bułeczki z dżemem foto
5
Na ciasto nakładać czubatą łyżeczkę nadzienia, zlepiać bułeczki i układać na blasze wyścielonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia.
Krok 5 - Dyniowe bułeczki z dżemem foto
6

Po tym czasie bułeczki posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Piec około 25 minut. Wystudzić na kratce
Krok 6 - Dyniowe bułeczki z dżemem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak