Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe buchty z marmoladą z pigwy

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 250g upieczonej
mleko 50 ml
masło 100 g
jajko 2 szt
mąka pszenna typ 650 500 g
sól 0,5 lyzeczki
cukier 1 lyzeczka
drożdże suche 7 g
marmolada do nadziania

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe buchty z marmoladą z pigwy

Kroki postępowania

1

Miąższ z upieczonej dyni przełożyć do rondelka, wlać mleko i zmiksować blenderem na gładki mus.
Krok 1 - Dyniowe buchty z marmoladą z pigwy foto
2

Do misy robota wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Do dyni dodać rozpuszczone masło i jajka, ponownie zmiksować.
Krok 2 - Dyniowe buchty z marmoladą z pigwy foto
3
Wlać całość do misy robota, wyrobić jednolite ciasto, odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 3 - Dyniowe buchty z marmoladą z pigwy foto
4
po tym czasie ciasto krótko zagnieść.
Krok 4 - Dyniowe buchty z marmoladą z pigwy foto
5

Po tym czasie podzielić ciasto na 10-12 kawałków (mi wyszło 11sztuk, 8 upiekłam w formie, 3 na blasze). Każdy kawałek spłaszczyć, nałożyć czubatą łyżeczkę marmolady, zlepić i uformować bułeczkę.
Krok 5 - Dyniowe buchty z marmoladą z pigwy foto
6

Bułeczki ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do napuszenia.
Krok 6 - Dyniowe buchty z marmoladą z pigwy foto
7

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut (bułeczki ułożone osobno na blasze będą piekły się odrobinę krócej). Wystudzić na kratce
Krok 7 - Dyniowe buchty z marmoladą z pigwy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 10.11.2014 10:39
Porywam jedną, bo wyglądają niezwykle smakowicie:)
Aannkaa82 07.11.2014 18:41
Wyglądaja bardzo apetycznie :)
Alex_M 07.11.2014 12:42
były świetne, szczerze polecam przepis!
Renata22 07.11.2014 11:40
Och, musiały być przepyszne!
Krystyna32 07.11.2014 10:12
bardzo apetyczne
ben-ka 07.11.2014 09:14
Piękny kolor,smak pewnie też:)
ice cubes 07.11.2014 08:57
dobry deser :)
dodi 07.11.2014 08:55
palce lizać
marenka 07.11.2014 08:05
Mmm...apetyczne;)
kasia.s 07.11.2014 07:55
uuuu wyglądają rewelacyjnie:)
Magula 07.11.2014 07:48
mniam smakowite
Habibi 07.11.2014 07:34
Prześliczny kolor mają dzięki tej dyni :)
Niki22 06.11.2014 22:57
wyglądają mega apetycznie :)
Bernadeta1 06.11.2014 21:16
Ciekawy przepis, takich nie jadłam a na pewno smaczne
IlonaAlbertos 06.11.2014 21:15
Apetyczne bułeczki.
wwwiolka 06.11.2014 20:49
Bardzo fajny przepis.
anemon 06.11.2014 20:39
Rewelacyjne bułeczki, pięknie złociście żółte.
RenataZ-et 06.11.2014 20:36
ale pyszności!!!
Romanowka 06.11.2014 20:19
Buchty zawszę piekę w tłusty czwartek zamiast pączków z powidłami :) Te prezentują się rewelacyjnie! Muszę wypróbować!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak