Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowa strucla z cynamonem

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka tortowa 700 gram
puree z dyni 100 gram
śmietana kremówka 1 szklanka
żółtko jajek sztuka
drożdże świeże 30 gram
cukier 100 gram
masło 70 gram
sól

NADZIENIE

cynamon 1,5 łyżka
masło miękkie 70 gram
żółtko jajek 2 sztuka
cukier puder 125 gram

KRUSZONKA

mąka krupczatka 80 gram
masło 60 gram
cukier puder 50 gram

PONADTO

żółtko jajek 1 sztuka
śmietana 2 łyżki

Porada

*jeśli puree z dyni nie jest bardzo gęste, to należy dodać mniej śmietany lub więcej mąki dosypać *jeśli chcemy uzyskać ciasto o mniej intensywnej barwie, to należy dodać mniej puree lub użyć puree z innego gatunku dyni

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowa strucla z cynamonem

Kroki postępowania

1
Dynię upiec do miękkości w nagrzanym do 170 st. piekarniku. Należy pilnować, aby się nie przypaliła.
Krok 1 - Dyniowa strucla z cynamonem foto
2
Jeszcze lekko ciepłą zmiksować blenderem na puree.
Krok 2 - Dyniowa strucla z cynamonem foto
3
CIASTO: świeże drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy drożdże zrobią się płynne, dodać 2 łyżki lekko podgrzanej śmietany i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Krok 3 - Dyniowa strucla z cynamonem foto
4
Do przesianej mąki, dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane żółtka, puree z dyni, cukier, szczyptę soli. Wlać podgrzaną kremówkę oraz roztopione masło. Całość wyrabiać końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.

Ciasto lekko oprószyć mąką, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Dyniowa strucla z cynamonem foto
5
NADZIENIE: wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej pasty.

KRUSZONKA: wszystkie składniki kruszonki utrzeć do uzyskania grudek.

WYKONANIE: wyrośnięte ciasto przez chwilę wyrabiać ręcznie podsypując delikatnie mąką.
Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na dwa prostokąty o wymiarach 25x36cm. Na każdym rozsmarować po pół cynamonowego nadzienia. Następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, skleić oba końce. Gotowe strucle przenieść do dwóch keksówek o długości 36 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Teraz przeciąć je po środku wzdłuż, ale oba końce zostawić nieprzecięte.

Ciasto nakryć lnianą ściereczką i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Krok 5 - Dyniowa strucla z cynamonem foto
6
Następnie ciasto posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 35- 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić na kratce kuchennej.
Krok 6 - Dyniowa strucla z cynamonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 16.01.2016 19:46
Piękna prezentacja
MAR3STA 20.10.2015 19:05
świetny kolorek
atort111
atort111 15.10.2015 13:21
fajny wypiek
iziona 14.10.2015 16:38
Chciałam spisać przepis ale nie pisze ile ma być żółtek w cieście.
iziona 14.10.2015 14:58
Rewelacja, mam jeszcze dynię więc chyba jutro zrobię bo bardzo mi się podoba :)
GOSIA18 14.10.2015 14:41
Ciekawy przepis i pięknie się prezentuje
Madzai 14.10.2015 09:47
Pięknie się prezentuje
Iwusia 13.10.2015 23:30
fantastyczny przepis
Hrabina w kuchni 13.10.2015 22:42
Super wypiek!!!
irenka 13.10.2015 21:23
ale ślicznie wygląda ,musi być przepyszna
Kolorowa 13.10.2015 21:09
Podoba mi się ;)
halina17 13.10.2015 20:49
Smacznie wygląda.
agnieszka214 13.10.2015 20:37
Bardzo lubię ciasta
misia53 13.10.2015 19:15
Pięknie to wykombinowałas, cudnie wygląda.
Małgorzata Pin 13.10.2015 17:06
Świetnie wygląda.
Joannasz3190 13.10.2015 16:28
Pyszności :)
Agnieszka-87-25 13.10.2015 16:24
ale fajne to
MałaMi89 13.10.2015 15:55
No świetne! :)
Renata9 13.10.2015 15:44
Świetny deserek :-)
Benita 13.10.2015 15:43
Wygląda cudnie.
Jadwiga/Jaga85 13.10.2015 15:40
Pięknie wygląda!
Motorek 13.10.2015 15:04
smaczne ciasto
gosia56 13.10.2015 14:42
na pewno pyszna;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak