Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowa strucla z cynamonem
Kroki postępowania
Ciasto lekko oprószyć mąką, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
KRUSZONKA: wszystkie składniki kruszonki utrzeć do uzyskania grudek.
WYKONANIE: wyrośnięte ciasto przez chwilę wyrabiać ręcznie podsypując delikatnie mąką.
Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na dwa prostokąty o wymiarach 25x36cm. Na każdym rozsmarować po pół cynamonowego nadzienia. Następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, skleić oba końce. Gotowe strucle przenieść do dwóch keksówek o długości 36 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Teraz przeciąć je po środku wzdłuż, ale oba końce zostawić nieprzecięte.
Ciasto nakryć lnianą ściereczką i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.