Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowa straciatella

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT CZEKOLADOWY o średnicy 24 cm

jajko 4 sztuki
mąka 1,5 łyżki
kakao 1 łyżka
orzechy włoskie 2 łyżki
proszek do pieczenia szczypta
olej 1 łyżka
cukier 4 łyżki

DYNIOWA STRACIATELLA

śmietana 30% 0,5 litry
ser biały 250 gram z wiaderka
puree z dyni 1,5 szklanki
cukier puder do smaku
czekolada gorzka 100 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 7 łyżeczek

DYNIOWO_POMARAŃCZOWA GALARETKA

dynia 1,5 kg
galaretka pomarańczowa 2 sztuki
cukier ok 3 łyżki do smaku
Kwas cytrynowy Prymat do smaku

WYKOŃCZENIE

czekolada gorzka 3/4 tabliczki
cukier puder do posypania

Porada

Jeśli ktoś jeszcze nie przekonał się do tego pysznego warzywa, mam nadzieję, że ten torcik to zmieni:).

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowa straciatella

Kroki postępowania

1
BISZKOPT: Żółtka oddzielamy od białek. Biała ubijamy. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy żółtka. Ubijamy na puszystą masę. Do gotowej wsypujemy wymieszane sypkie składniki ( mąką, proszek do pieczenia, kakao, orzechy) oraz wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy.
Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę. Biszkopt pieczemy około 20 minut w 180°C. Gotowy wyjmujemy i studzimy.
Krok 1 - Dyniowa straciatella foto
2
ŚMIETANKA: Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser, a następnie dynię. Całość dokładnie mieszamy i słodzimy do smaku według uznania.
Krok 2 - Dyniowa straciatella foto
3
koniec wlewamy żelatynę. Miksujemy dokładnie. Do gotowej masy dodajemy czekoladę. Łączymy ją z masą za pomocą łyżki.
Krok 3 - Dyniowa straciatella foto
4
Tak przygotowaną dyniową straciatellę wykładamy na upieczony biszkopt. Ciasto odstawiamy do lodówki by masa zastygła.
Między czasie przygotowujemy wierzchnią galaretkę.
Krok 4 - Dyniowa straciatella foto
5
GALARETKA: Dynie kroimy w kostkę i gotujemy. Miękką odcedzamy i miksujemy. Z tej porcji otrzymałam 1 litr musu dyniowego. Mus stawiamy na gazie i zagotowujemy. Do ciepłej dyni dodajemy galaretkę . Masę dokładnie mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Słodzimy ją do smaku i doprawiamy kwaskiem cytrynowym. Następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.
Tężejącą dyniową galaretkę wykładamy na zastygniętą masę. Wierzch wyrównujemy i torcik ponownie odstawiamy do chłodu.
WYKOŃCZENIE: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płynną rozprowadzamy cienką warstwą na płaskiej powierzchni. Odstawiamy do zastygnięcia. Za pomocą ostrego noża delikatnie ścinamy zastygnięta czekoladę wykonując czekoladowe rurki.
Rurkami dekorujemy wierzch torcika

Krok 5 - Dyniowa straciatella foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.12.2015 23:15
Znakomite.
Habibi 20.12.2015 18:03
pięknie taki torcik wygląda
Bernadeta1 20.12.2015 16:54
zachwycasz tymi pomysłami na pyszne ciasta, super
marenka 20.12.2015 16:08
ciasto...rewelacja;-)
Ada-Gaba 20.12.2015 15:35
pyszne ciasto
mirosława4 20.12.2015 15:25
interesujący przepis wart wypróbowania
Agnieszka-87-25 20.12.2015 14:37
ależ smaczne!
misia123410 20.12.2015 13:57
bardzo smacznie wygląda
Franciszek 20.12.2015 12:10
pyszne ciasto
ada.la 20.12.2015 10:43
ciasto wygląda super
Ewelina1991 20.12.2015 09:40
ślicznie wygląda!!
Ola1984 20.12.2015 09:29
Bosko wygląda :)
Motorek 20.12.2015 08:13
smaczny deserek
agnieszka214 20.12.2015 07:02
Musi być super smaczek
Iwusia 19.12.2015 23:23
ależ wspaniale wygląda
Łukasz15 19.12.2015 22:35
Musi być pyszna
Anna169Hosz 19.12.2015 22:21
Ciekawy przepis i cudne ciacho.
Renataj 19.12.2015 22:16
Cuda robisz z tej dyni - nie dość, że apetycznie się prezentują to naprawdę są bardzo smaczne - wiem, bo już niektóre przepisy wypróbowałam i polecam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak