Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowa polenta i szpinakowa prawie polenta z dżemem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dyniowa polenta

kasza kukurydziana 6 łyżek
woda 1 szklanka
masło 10 g
mus z dyni 100 g
sól do smaku

szpinakowa kosteczka

kasza manna 6 łyżek
szpinak mrożony 60 g
bazylia świeża 10-15 listków
masło 10 g
woda 1 szklanka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowa polenta i szpinakowa prawie polenta z dżemem

Zagotować szklankę wody i dodać grysik kukurydziany. Delikatnie posolić i gotować na małym ogniu cały czas mieszając – ok. 15 minut. Dodać masło i mus z dyni a następnie gotować nadal, dopóki kaszka nie będzie miękka. Gotową polentę wylać na posmarowany masłem płaski talerz i poczekać aż się zetnie. Jeszcze ciepłą kroić w kostkę i od razu podawać. Jeśli przestygnie można ją obsmażyć na masełku, smakuje równie pysznie.


Przygotować zieloną kostkę z grysiku. Zgotować wodę i dodać zamrożony szpinak. Gotować aż się rozpuści. Wsypać grysik cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się kluchy. Posolić dla złamania smaku i gotować ok 5-7 minut, żeby kasza zrobiła się miękka. Tuż przed końcem gotowania dodać drobno posiekane listki bazylii. Wylać na natłuszczony talerz i poczekać aż się zetnie. Pokroić w kostkę i podawać jeszcze ciepłe kostki lub po wystudzeniu obsmażone na masełku.

Żółtą i zieloną polentę ułożyć na talerzu i podawać z dżemem aroniowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 13.11.2014 18:20
ciekawy pomysł, ładnie się prezentuje
ada.la 13.11.2014 14:29
fajnie się prezentuje
Mniam 13.11.2014 07:16
Pięknie wygląda na talerzu to smaczne danie :)
monikalangier 12.11.2014 17:40
wyglada smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak