Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowa karpatka

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto

woda 250 ml
margaryna 130 g
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jajko 5 szt

masa

mleko 450 ml
budyń śmietankowy 1 opakowanie
masło 200 g
cukier puder 2-3 łyżki
puree 200 ml puree z dyni

Dodatkowo

cukier puder do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowa karpatka

Kroki postępowania

1
Do garnka wlewamy wodę dodajemy i dodajemy margarynę - zagotowujemy,
Krok 1 - Dyniowa karpatka  foto
2
Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Studzimy.
Krok 2 - Dyniowa karpatka  foto
3
Kolejno pojedynczo wbijamy jajka
Krok 3 - Dyniowa karpatka  foto
4
Całość miksujemy.
Krok 4 - Dyniowa karpatka  foto
5
Z powstałego ciasta pieczemy dwa spody prostokątne. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniki przez około 25-30 minut.
Krok 5 - Dyniowa karpatka  foto
6
Przygotowujemy krem. Na mleku gotujemy budyń. Studzimy go.
Krok 6 - Dyniowa karpatka  foto
7
Masło ucieramy z cukrem pudrem, masło najlepiej by wcześniej wyciągnąć z lodówki by miało temperaturę pokojową.
Krok 7 - Dyniowa karpatka  foto
8
Dodajemy zimny budyń i miksujemy.
Krok 8 - Dyniowa karpatka  foto
9
Na koniec dodajemy pure z dyni - miksujemy.
Krok 9 - Dyniowa karpatka  foto
10
Na jeden spód karpatkowy wykładamy masę
Krok 10 - Dyniowa karpatka  foto
11
Przykrywamy ciasto kolejnym spodem. Wkładamy do lodówki na minimy 3-4 godziny. Podajemy dekorując cukrem pudrem.
Krok 11 - Dyniowa karpatka  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasnaj 25.10.2014 13:02
extra karpatka
wyattearp 21.10.2014 13:57
rewelacja !!!!
Konczi 21.10.2014 12:04
dziękuję za miłe komentarze :)
Wiktoria29 21.10.2014 09:28
świetny pomysł z tym połączeniem dyni z kremem
Mama niejadka 21.10.2014 08:34
Super pomysł :)
Ola1984 21.10.2014 08:05
Ha! Właśnie miałam jutro piec karpatkę dyniową :) Twoja wygląda pysznie.
Magula 21.10.2014 08:04
ciekawy pomysł
VioletoweKucharzenie 21.10.2014 07:58
musi mieć ciekawy smak, pycha!
Ali 21.10.2014 05:45
Wygląda doskonale, zjadłbym :)
Iwusia 20.10.2014 23:49
ciekawe połączenie
Ania84 20.10.2014 22:35
fajne ciacho, dyniowej jeszcze nie jadłam
Gracer 20.10.2014 21:23
super przepis
Katarzyna59 20.10.2014 20:43
ciekawy pomysł
Aleksandra/Olcia 20.10.2014 19:52
pycha mniam
Pietruszka 20.10.2014 19:40
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak