Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia z grzybami na słodko-kwaśno

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 1 kg
grzyby shiitake 500 g
Kolendra cała Prymat 2 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 2 łyżeczki
papryczka chili 2 małe
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
imbir starty 50 g
cebula 2 szt
masło 2 łyżki
sok z pomarańczy 2 szt
bulion warzywny 300 ml
cukier trzcinowy 2 łyżeczki
ocet winny 4 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
płatki migdałowe 50 g
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia z grzybami na słodko-kwaśno

Miąższ dyni pokroiłem grubo w kostkę. Odciąłem nogi grzybom. Przyprawy rozgniotłem w moździerzu razem z solą . Obrałem imbir, a następnie pokroiłem go na cienkie paski.

Cebule pokroiłem w talarki i udusiłem na maśle. Do cebuli dodałem grzyby, mieszając podsmażyłem je na brązowo. Dodałem kostki dyni.

Do warzyw dodałem rozgniecione przyprawy i imbir. Wlałem sok pomarańczowy oraz bulion. Doprawiłem cukrem i octem, dusiłem pod przykryciem na małym ogniu, aż dynia zrobiła się miękka. Przed podaniem posypałem posiekaną pietruszką i uprażonymi wcześniej płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 07.10.2016 11:13
wygląda super :)
Patrycja33 07.10.2016 10:02
ciekawe danie chetnie bym spróbowała :-)
Łukasz15 06.10.2016 22:46
Przepyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak