Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia z brokułami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ok.2kg dyni
sól
średni brokuł
1 marchewka, 1 ebula
czubata łyżka sklarowanego masła
łyżka mąki
3/4 szklanki świeżego mleka
łyżeczka musztardy francuskiej
jogurt 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia z brokułami

Dynię pokroić w ćwiaryki, gotować na miękkości w lekko osolonej wodzie,zdjąć z ognia. Obraną marchew i podzielony na rożyczki brokuł, odcedzić. Cebulę posiekać, zeszklić na rozgrzanym w rondelku maśle, oprószyć mąką, wymieszać. Zdjąć rondelek z ognia i mieszając powoli wlać mleko i jogurt. Potem dodać musztardę i gotować, mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Włożyć brokuły i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, chwilkę razem gotować. Z dyni wydrążyć widelcem paseczki miąższu, osączyć na drszlaku, wyłożyć na półmisek, polać gorącym sosem i od razu podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak