Przepis i sposób przygotowania na: Dynia w śmietanie
Z dyni wyciąć miąższ i pokroić w większą kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki,następnie przełożyć do rondla i podsmażyć na maśle do zeszklenia.
Do podsmażonej cebuli dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paski paprykę. Podsmażać razem aż papryka zmięknie, dodać wodę i wymieszać. Chwilę dusić na małym ogniu, doprawiając do smaku świeżo mielonym pieprzem, startą gałką muszkatołową oraz cukrem.
Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą. Śmietanę 30 % rozbełtać z żółtkiem, czosnkiem oraz z sokiem z cytryny. Wlać do rondla z dynią,wymieszać mocno podgrzać ale (nie gotować).
Podawać z pieczywem.