Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia w śmietanie

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dzisiaj przygotowałam dynię w śmietanie. Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe, które bardzo posmakowało mojej rodzince i na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole. Przepis pochodzi z bardzo starej książki kucharskiej.

Składniki:

dynia 0.5 sztuki
papryka zielona 0.5 sztuki
papryka żółta 0.5 sztuki
papryka czerwona 0.5 sztuki
cebule 2 sztuki
woda zimna 3 łyżki
masło 3 łyżki
śmietana 30% 150 mililitrów
ząbki czosnku 2 ząbki
żółtko surowe 1 sztuk
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 szczypty
cukier 1 łyżka
starta gałka muszkatołowa 2 szczypty
sok z cytryny 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia w śmietanie

Z dyni wyciąć miąższ i pokroić w większą kostkę.

Cebulę obrać i pokroić w półplasterki,następnie przełożyć do rondla i podsmażyć na maśle do zeszklenia.

Do podsmażonej cebuli dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paski paprykę. Podsmażać razem aż papryka zmięknie, dodać wodę i wymieszać. Chwilę dusić na małym ogniu, doprawiając do smaku świeżo mielonym pieprzem, startą gałką muszkatołową oraz cukrem.

Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą. Śmietanę 30 % rozbełtać z żółtkiem, czosnkiem oraz z sokiem z cytryny. Wlać do rondla z dynią,wymieszać mocno podgrzać ale (nie gotować).

Podawać z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 19:40
Dobre.
gusia1000 20.07.2019 19:39
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak