Dynia w śmietanie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Dzisiaj przygotowałam dynię w śmietanie. Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe, które bardzo posmakowało mojej rodzince i na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole. Przepis pochodzi z bardzo starej książki kucharskiej.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    0.5 sztuki
  • papryka zielona

    0.5 sztuki
  • papryka żółta

    0.5 sztuki
  • papryka czerwona

    0.5 sztuki
  • cebule

    2 sztuki
  • woda zimna

    3 łyżki
  • masło

    3 łyżki
  • śmietana 30%

    150 mililitrów
  • ząbki czosnku

    2 ząbki
  • żółtko surowe

    1 sztuk
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    3 szczypty
  • cukier

    1 łyżka
  • starta gałka muszkatołowa

    2 szczypty
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z dyni wyciąć miąższ i pokroić w większą kostkę.

Cebulę obrać i pokroić w półplasterki,następnie przełożyć do rondla i podsmażyć na maśle do zeszklenia.

Do podsmażonej cebuli dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paski paprykę. Podsmażać razem aż papryka zmięknie, dodać wodę i wymieszać. Chwilę dusić na małym ogniu, doprawiając do smaku świeżo mielonym pieprzem, startą gałką muszkatołową oraz cukrem.

Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą. Śmietanę 30 % rozbełtać z żółtkiem, czosnkiem oraz z sokiem z cytryny. Wlać do rondla z dynią,wymieszać mocno podgrzać ale (nie gotować).

Podawać z pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 19:40
Dobre.
gusia1000 20.07.2019 19:39
Dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat