Dynia w korzennej marynacie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1 kilogram
  • woda

    2,5 szklanka
  • ocet 10 %

    1/2 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • laska wanilii

    1/2 sztuka
  • anyż

    1 gwiazdka
  • Goździki całe Prymat

    5 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować wodę z cukrem, przyprawami i octem. Garnek z marynatą odstawić z ognia do całkowitego wystygnięcia, najlepiej do drugiego dnia.

Następnego dnia marynatę ponownie zagotować. Do wrzącej marynaty wrzucić oczyszczoną i pokrojoną w kostkę dynię. Gotować na wolnym ogniu, aż dynia zmięknie, ale nadal pozostanie jędrna.

Gorącą dynią napełniać wcześniej wyparzone słoiki, wlać gorącą marynatę i zakręcić wieczka. Słoiki nakryć grubą warstwą ręczników kuchennych i odstawić do wystygnięcia.

Następnie sprawdzić czy słoiki się zamknęły i odstawić do piwnicy.
anemon
*ja goździków, wanilii i anyżu nie wkładałam do słoiczków, ale można to zrobić, jednak zabarwią one dynię na nieco ciemniejszy kolor

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 08.10.2014 19:24
@ben-ka np. do tej sałatki: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/333482/salatka-z-tortellini-i-marynowana-dynia.html , świetnie smakuje z nią wędlina lub pasztet.
cukiereczek 08.10.2014 19:08
idealne do ciast i deserów
ben-ka 08.10.2014 18:36
Nie przetwarzam dyni,a mam jej bardzo dużo..do czego ją wykorzystujesz ???
Aleksandra/Olcia 08.10.2014 18:19
jeszcze takiej nie jadłam
jola91 08.10.2014 17:58
Nie próbowałam jeszcze robić takiej dyni, ale czas to zmienić
monikalangier 08.10.2014 17:19
ciekawy pomysł, muszę wypróbować
norweska20 08.10.2014 17:00
przydatny przepis
rosik93 08.10.2014 16:59
Nigdy takiej nie jadłem
mirosława4 08.10.2014 15:45
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat