Dynia w korzennej marynacie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

  • Goździki całe Prymat

  • kardamon

  • Cynamon cały Prymat

  • marynata

  • woda

    4 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • miód

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżka
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 łyżka
  • ocet

    1 szklanka
  • Kardamon mielony Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dynia w korzennej marynacie foto
Dynię po umyciu obieramy ze skórki, usuwamy też gąbczastą część z pestkami. Z miąższu, za pomocą foremki do wykrawania ciasteczek, wycinamy gwiazdki.
Krok 2 - Dynia w korzennej marynacie foto
Zabieramy się za zrobienie marynaty. Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy resztę składników: cukier, miód, sól, mielony kardamon, mielony cynamon i startą gałkę muszkatołową. Zagotowujemy i wkładamy dynię. Gotujemy przez parę minut, uważając, żeby dynia się nie rozgotowała, powinna być jędrna, ale już nie może być surowa.
Krok 3 - Dynia w korzennej marynacie foto
Dynię wyjmujemy, np. łyżką cedzakową, a do marynaty pozostałej w garnku dolewamy ocet (10%) i całość dokładnie mieszamy. Dokładnie myjemy i wyparzamy litrowe słoiki i pokrywki do nich. Do każdego ze słoików wkładamy 6 plasterków obranego imbiru, 6 goździków, 6 ziarenek kardamonu i po kawałku kory cynamonu. Następnie ostrożnie przekładamy dynię- wygodnie jest to robić pałeczkami. Dynia powinna wypełnić słoiki mniej więcej do 2/3 wysokości. Następnie dynię zalewamy marynatą. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 05.10.2015 21:11
wspaniałe te gwiazdki :)
magduś83 05.03.2014 23:54
ładnie się prezentuje :)
Przepisy Joanny 04.03.2014 21:01
wspaniale wycięta, pyszna dynia
Kolorowa 02.01.2014 18:25
Bardzo prosty i efektowny pomysł !
Habibi 02.01.2014 13:37
zawsze robię sobie po 1-2 małe słoiczki tak wyciętych dekoracyjnie marynowanych warzyw - są idealne do przybierania sałatek, półmisków z wędlinami i serami :)
mufinka79 02.01.2014 13:06
Pięknie podana dynia :)
Poison1988 02.01.2014 11:50
piękne gwiazdki :) a z reszty można śmiało zupkę dyniową zrobić :)
patryska76 02.01.2014 11:24
Piękne gwiazdeczki! ;) Wspaniały pomysł ;-)
elka72 02.01.2014 11:12
Extra świąteczne dynie :)
Amellia 02.01.2014 11:04
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat