Dynia pieczona z nadzieniem z ryżu i boczku

Dynia pieczona z nadzieniem z ryżu i boczku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1 butelkowa
  • dynia

    1/2 Hokkaido
  • ryż brązowy

    100 gram
  • boczek wędzony

    100 gram
  • twaróg

    80 gram
  • mozzarella w kulce

    1 sztuka
  • seler naciowy

    1 łodyga
  • papryka

    1 sztuka
  • papryka ostra

    1/2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • natka pietruszki

  • czubrica zielona

  • pieprz

  • sól

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dynia pieczona z nadzieniem z ryżu i boczku foto
Dynię umyć, oczyścić z nasion, najlepiej łyżką. Można nożem naciąć kratkę w dyni butelkowej. Przy pomocy pędzelka natłuścić dynię i blachę w której będą się piekły. Dynie oprószyć solą i pieprzem.Wstawić do piekarnika z temp. 190 stopni na 45-50 min.
Krok 2 - Dynia pieczona z nadzieniem z ryżu i boczku foto
Ryż ugotować wg. wskazówek na opakowaniu. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać pokrojone w kostkę: seler, paprykę słodką i ostrą, posiekany czosnek. Doprawić i chwilkę razem dusić. Na koniec dodać natkę pietruszki.
Krok 3 - Dynia pieczona z nadzieniem z ryżu i boczku foto
Dodać ugotowany ryż i pokruszony twaróg. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.
Krok 4 - Dynia pieczona z nadzieniem z ryżu i boczku foto
15 minut przed końcem pieczenia, wyjąć blachę z piekarnika i nadzieniem wypełnić dynie, lekko przycisnąć. Na wierzchu położyć plastry mozzarelli.
Krok 5 - Dynia pieczona z nadzieniem z ryżu i boczku foto
Wstawić do piekarnika i zapiekać do zrumienienia. Przed podaniem posypać natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

13.09.2015 21:47
ładnie wygląda :)

ben-ka

28.08.2015 09:35
A tak, to jeszcze nie jadłam......

Katarzyna/kate1980

27.08.2015 21:29
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat