Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia pieczona z nadzieniem z ryżu i boczku

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 1 butelkowa
dynia 1/2 Hokkaido
ryż brązowy 100 gram
boczek wędzony 100 gram
twaróg 80 gram
mozzarella w kulce 1 sztuka
seler naciowy 1 łodyga
papryka 1 sztuka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 sztuki
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki
czubrica zielona
pieprz
sól
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia pieczona z nadzieniem z ryżu i boczku

Kroki postępowania

1
Dynię umyć, oczyścić z nasion, najlepiej łyżką. Można nożem naciąć kratkę w dyni butelkowej. Przy pomocy pędzelka natłuścić dynię i blachę w której będą się piekły. Dynie oprószyć solą i pieprzem.Wstawić do piekarnika z temp. 190 stopni na 45-50 min.
Krok 1 - Dynia pieczona z nadzieniem z ryżu i boczku foto
2
Ryż ugotować wg. wskazówek na opakowaniu. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać pokrojone w kostkę: seler, paprykę słodką i ostrą, posiekany czosnek. Doprawić i chwilkę razem dusić. Na koniec dodać natkę pietruszki.
Krok 2 - Dynia pieczona z nadzieniem z ryżu i boczku foto
3
Dodać ugotowany ryż i pokruszony twaróg. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.
Krok 3 - Dynia pieczona z nadzieniem z ryżu i boczku foto
4
15 minut przed końcem pieczenia, wyjąć blachę z piekarnika i nadzieniem wypełnić dynie, lekko przycisnąć. Na wierzchu położyć plastry mozzarelli.
Krok 4 - Dynia pieczona z nadzieniem z ryżu i boczku foto
5
Wstawić do piekarnika i zapiekać do zrumienienia. Przed podaniem posypać natką.
Krok 5 - Dynia pieczona z nadzieniem z ryżu i boczku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 13.09.2015 21:47
ładnie wygląda :)
ben-ka 28.08.2015 09:35
A tak, to jeszcze nie jadłam......
Katarzyna/kate1980 27.08.2015 21:29
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak