Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia pasteryzowana słodka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 1 kg
cukier 60 dag
Kwas cytrynowy Prymat 1/2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
goździki mielone 1/2 łyżeczki
pieprz 4 ziarnka
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarnka

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia pasteryzowana słodka

Wykonanie:
Oczyszczoną dynię pokroić w kostkę, włożyć do garnka zalać trzema szklankami wrzącej wody i gotować jedną minutę. Odcedzić, do wywaru dodać przyprawy a dynię przełożyć do słoików. Wywar z przyprawami zagotować, doprawić do smaku według uznania ( posolić, pocukrować lub zakwasić kwaskiem cytrynowym) i zalać dynię w słoikach. Słoiki zakręcić przykrywkami, pasteryzować przez 10 minut. Dynia wspaniale nadaje się do wykorzystania w okresie zimowym do sałatek owocowych, warzywnych i do mięs.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak