Dynia nadziewana ryżem i bakaliami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    50 dkg
  • ryż

    20 dkg
  • miód

    2 łyżki
  • cynamon

    1 łyżka
  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • orzechy

    1/2 szklanki
  • listki melisy

  • sól

    do smaku
  • małe dynie dekoracyjne

    4 sztuki
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z małych dyń odkroić wierzchy i usunąć nasiona. Lekko posolić ich środki. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 20 minut. W tym czasie dużą dynię obrać i usunąć z niej gniazda nasienne. Pokroić ją w dużą kostkę i poddusić z odrobiną wody. Gdy zmięknie, dodać miód, pokrojone dość drobno papryki, rodzynki i posiekane orzechy. Przestudzone małe dynie pozbawić miąższu. Ryż gotować w osolonej wodzie, ostudzić go i połączyć z duszoną dynią, papryką, rodzynkami oraz orzechami. Przyprawić cynamonem i wymieszać. Tym farszem nadziewać małe dynie. Przed podaniem potrawę można udekorować listkami melisy. Najlepiej smakuje na zimno.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
m1monika 28.09.2011 22:37
pyszne
RenataZ-et 11.11.2010 14:30
Super, muszę spróbować!
Iwusia 11.11.2010 10:53
bardzo pomysłowe i fajne :)
Małgorzata113 11.11.2010 09:00
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat