Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia nadziewana ryżem i bakaliami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 50 dkg
ryż 20 dkg
miód 2 łyżki
cynamon 1 łyżka
rodzynki 1/2 szklanki
orzechy 1/2 szklanki
listki melisy
sól do smaku
małe dynie dekoracyjne 4 sztuki
papryka zielona 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia nadziewana ryżem i bakaliami

Z małych dyń odkroić wierzchy i usunąć nasiona. Lekko posolić ich środki. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 20 minut. W tym czasie dużą dynię obrać i usunąć z niej gniazda nasienne. Pokroić ją w dużą kostkę i poddusić z odrobiną wody. Gdy zmięknie, dodać miód, pokrojone dość drobno papryki, rodzynki i posiekane orzechy. Przestudzone małe dynie pozbawić miąższu. Ryż gotować w osolonej wodzie, ostudzić go i połączyć z duszoną dynią, papryką, rodzynkami oraz orzechami. Przyprawić cynamonem i wymieszać. Tym farszem nadziewać małe dynie. Przed podaniem potrawę można udekorować listkami melisy. Najlepiej smakuje na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 28.09.2011 22:37
pyszne
RenataZ-et 11.11.2010 14:30
Super, muszę spróbować!
Iwusia 11.11.2010 10:53
bardzo pomysłowe i fajne :)
Małgorzata113 11.11.2010 09:00
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak