Dynia nadziewana ryżem i bakaliami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    50 dkg
  • ryż

    20 dkg
  • miód

    2 łyżki
  • cynamon

    1 łyżka
  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • orzechy

    1/2 szklanki
  • listki melisy

  • sól

    do smaku
  • małe dynie dekoracyjne

    4 sztuki
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z małych dyń odkroić wierzchy i usunąć nasiona. Lekko posolić ich środki. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 20 minut. W tym czasie dużą dynię obrać i usunąć z niej gniazda nasienne. Pokroić ją w dużą kostkę i poddusić z odrobiną wody. Gdy zmięknie, dodać miód, pokrojone dość drobno papryki, rodzynki i posiekane orzechy. Przestudzone małe dynie pozbawić miąższu. Ryż gotować w osolonej wodzie, ostudzić go i połączyć z duszoną dynią, papryką, rodzynkami oraz orzechami. Przyprawić cynamonem i wymieszać. Tym farszem nadziewać małe dynie. Przed podaniem potrawę można udekorować listkami melisy. Najlepiej smakuje na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
m1monika 28.09.2011 22:37
pyszne
RenataZ-et 11.11.2010 14:30
Super, muszę spróbować!
Iwusia 11.11.2010 10:53
bardzo pomysłowe i fajne :)
Małgorzata113 11.11.2010 09:00
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat