Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia na słodko

4.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 4 kg po obraniu
cukier 1,5 kg
cukier waniliowy 3 opakowania
Kwas cytrynowy Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia na słodko

Dynię kroimy w grubą kostkę. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na noc. Rano zagotowujemy z cukrem waniliowym i kwaskiem, około 20 minut. Gorącą dynię przekładamy do litrowych słoików wraz z uzyskanym syropem. Pasteryzujemy około 15 minut. Gotowe.


Dynię można używać do deserów, ciast, ciast drożdżowych, kruchych, tart itp. Polecam do wypróbowania. To Wyśmienita uczta dla smakoszy ceniących coś nowego i słodkiego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 24.09.2013 00:08
Na zimę jak znalazł.
Klausia 22.09.2013 20:42
nie próbowałam jeszcze takiej konfitury, a szkoda :)
Jastinka 22.09.2013 18:19
świetny pomysł na dynie
goofy9 21.09.2013 16:34
w tym roku planuję dokładnie taką samą zrobić
Lis 24.08.2013 00:20
Koniecznie muszę spróbować:)Ostatnio mam natchnienie na dynię:)
sylwia_mc 17.08.2013 09:06
Muszę wypróbować, bo uwielbiam dynię
Habibi 17.08.2013 07:56
Uwielbiam takie kolory - nadają człowiekowi energii :)) Ja do dyni czasami dodaję goździki oraz skórkę cytrynową dla aromatu :)
Róża1 17.08.2013 03:48
też taką lubię:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak