Dynię zmiksować na piure lub zetrzeć na drobnej tarce. Masło utrzeć na pianę, stopniowo dodawać cukier, jajka i cukier waniliowy. Dodać utartą dynię i cynamon, delikatnie wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do ciasta, dodać migdały, wymieszać. Tortownice natłuścić, wysypać mąką i napełnić przygotowanym ciastem. Piec około 45 minut w temp 170-190stC. Przełożyć na deskę kuchenną, ostudzić. Szablon dyni, odpowiadający wielkości rozmiarom tortownicy, wyciąć z kawałka kartonu. Przygotowany szablon ułożyć n zimnym cieście, ostrym nożem wykroić kontury owocu. Masę marcepanową zagnieść z 1-2 łyżkami cukru pudru, cienko rozwałkować między dwoma kawałkami przezroczystej folii. Za pomocą szablonu wyciąć dynię z rozwałkowanego marcepanu i delikatnie przełożyć ją na ciasto. Najwygodniej będzie nawinąć masę na wałek i odwijać, ostrożnie przestając wałek po cieście. Przygotować lukry: Cukier puder przesiać przez sitko. 1 łyżkę cukru utrzeć z odrobiną wody i kilkoma kroplami zielonego barwnika. Na nos, oczy i usta utrzeć żółtą polewę z 1-2 łyżeczkami cukru. Pozostały cukier utrzeć 2-3 łyżeczkami ciepłej wody i zabarwić na pomarańczowo kilkoma kroplami żółtego i czerwonego barwnika. Przygotowanymi polewami posmarować ciasto wg uznania. Kontury poszczególnych elementów dodatkowo zaznaczyć pisakiem cukrowym, nadając halloweenowej dyni upiorny wygląd