Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia marynowana z musztardą francuską

5.0
(32)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia
Musztarda francuska Prymat 1 słoiczek
ocet 1 szkl.
woda 4-5 szkl.
cukier 1 szkl.
sól 2 łyżki
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
pieprz mielony 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia marynowana z musztardą francuską

Dynię pokroić, wyciąć gniazdo nasienne, obrać - miąższ opłukać, osączyć i pokroić w dowolne kawałki.

Zagotować wodę z octem, dodać cukier i sól - mieszać do rozpuszczenia, dołożyć musztardę francuską oraz pieprz - wymieszać.

Słoiki wypełnić kawałkami dyni, dodać ziele angielskie i listki laurowe (ilość dowolna), zalać gorącą marynatą i lekko zakręcić. Pozostawić do ostygnięcia.

Następnego dnia dokręcić nakrętki, jeśli to konieczne i zapasteryzować przez 30 minut od zawrzenia zawartości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 17.09.2013 18:02
Kiedyś dynia marynowana była bardzo popularna, a później (takie jest moje odczucie) ludziska zaczęli się zachwycać cukinią, a dynia została nieco zapomniana ... szkoda, bo jest bombą karotenową! Cukinię również lubię od dzieciństwa, ale dyni będę broniła zaciekle :)
noninka77 17.09.2013 17:53
muszę zrobić:)
agnieszka214 17.09.2013 17:24
wspaniały smak juz sobie wyobrażam
sylwia_mc 17.09.2013 16:12
Świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak