Dynia marynowana z musztardą francuską

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

  • Musztarda francuska Prymat

    1 słoiczek
  • ocet

    1 szkl.
  • woda

    4-5 szkl.
  • cukier

    1 szkl.
  • sól

    2 łyżki
  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • pieprz mielony

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię pokroić, wyciąć gniazdo nasienne, obrać - miąższ opłukać, osączyć i pokroić w dowolne kawałki.

Zagotować wodę z octem, dodać cukier i sól - mieszać do rozpuszczenia, dołożyć musztardę francuską oraz pieprz - wymieszać.

Słoiki wypełnić kawałkami dyni, dodać ziele angielskie i listki laurowe (ilość dowolna), zalać gorącą marynatą i lekko zakręcić. Pozostawić do ostygnięcia.

Następnego dnia dokręcić nakrętki, jeśli to konieczne i zapasteryzować przez 30 minut od zawrzenia zawartości.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 17.09.2013 18:02
Kiedyś dynia marynowana była bardzo popularna, a później (takie jest moje odczucie) ludziska zaczęli się zachwycać cukinią, a dynia została nieco zapomniana ... szkoda, bo jest bombą karotenową! Cukinię również lubię od dzieciństwa, ale dyni będę broniła zaciekle :)
noninka77 17.09.2013 17:53
muszę zrobić:)
agnieszka214 17.09.2013 17:24
wspaniały smak juz sobie wyobrażam
sylwia_mc 17.09.2013 16:12
Świetny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat