Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia marynowana w soku cytrusów z imbirem

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 4-5 szkl.
limonki 2 szt.
cytryna 1 duża
imbir średni kawałek
cukier do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia marynowana w soku cytrusów z imbirem

Dynię obrać i utrzeć na tarce o największych oczkach i przełożyć do dużej miski.
Posolić i posypać cukrem - wygnieść.
Cytrynę i limonki wyszorować, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok - wszystko dodać do dyni.
Imbir obrać i utrzeć jak najdrobniej - dodać do miski - wymieszać dokładnie.
Dynią napełnić słoiki (ciasno upychając) i wstawić do lodówki na 3-4 dni.

Po zmacerowaniu stosować jako składnik surówek i sałatek.
Podawać z oliwą, jogurtem, majonezem lub śmietaną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 17.11.2012 06:52
Dokładnie tak - także jakiś farsz ;)
jolanta53 16.11.2012 23:04
Nie tylko do surówek, ale i do piernika czy mufinek.
Habibi 26.10.2012 14:01
Tym razem do marynowania dyni dodałam sok i skórkę z cytryn, a z limonek tylko sok, bo miały niezbyt ładną skórkę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak