Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia makaronowa z masłem i parmezanem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dynia makaronowa
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
masło
parmezan

Porada

Lekkie danie idealne na kolację lub małą przekąskę przed obiadem. * Masło można zastąpić oliwą. * Radzę nie używać gotowego startego parmezanu kupowanego w woreczkach, nie ma on nic wspólnego ze smakiem czy aromatem prawdziwego włoskiego parmezanu!

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia makaronowa z masłem i parmezanem

Dynię przeciąć na połowę, wydrążyć gniazda nasienne, a połówki ułożyć rozcięciem w dół na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180-200*C (górna i dolna grzałka), włożyć blaszkę i piec 60-80 minut w zależności od wielkości dyni.
Miękką, ale ciągle jędrną dynię ostrożnie wyjąć i wydrążyć miąższ - nałożyć na talerze, posolić, polać stopionym masłem i posypać świeżo utartym parmezanem.
Podawać samodzielnie lub z dodatkiem grzanek czosnkowych przygotowanych z bagietki lub pszennych bułek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 16.11.2014 14:15
muszę spróbować
Habibi 09.10.2014 08:41
Ja również i to już od ponad 20 lat - zarówno w słonym jak i słodkim wydaniu :) Preferuję Hokkaido i makaronową, chociaż jak znajdę jakąś nową, to też chętnie próbuję :) Cieszy mnie fakt, że wreszcie zakup kilku odmian dyni nie przysparza tylu kłopotów, co 20 lat temu zakup jakiejkolwiek ;)
Jadwiga/Jaga85 08.10.2014 23:18
Bardzo lubię dynię!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak