Dynia makaronowa po bolońsku

Dynia makaronowa po bolońsku

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Gęsty i aromatyczny sos pomidorowy z mięsem, czyli taki, jaki podajemy z makaronem spaghetti. U mnie zamiast makaronu, dynia, której miąższ przypomina niteczki. Tradycyjne danie w zupełnie nowej i jakiej smacznej odsłonie. Polecam ;)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Dynia makaronowa po bolońsku:

  • dynia

    1 sztuka
  • ser feta

    100 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • mięso z łopatki wieprzowej mielone

    500 gramów
  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • parmezan starty

    4 łyżki
  • oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • bazylia otarta Prymat

    1 łyżeczka
  • czarny pieprz mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynia makaronowa:

Krok 1 - Dynia makaronowa po bolońsku foto

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać mielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Wlać pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawić. Chwilę dusić, a kiedy sos zgęstnieje odstawić do przestudzenia.

Dynię przekroić na dwie równe połówki, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Rozciętą część skropić olejem rzepakowym, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez 30-40 min. W trakcie pieczenia można sprawdzić widelcem, czy jest już miękka.

Za pomocą widelca wyskrobać miąższ dyni zachowując skorupy ze skórki.

Krok 2 - Dynia makaronowa po bolońsku foto

Dyniowe niteczki wymieszać z sosem bolońskim dodając również starty parmezan. Wszystko dokładnie wymieszać i wypełnić dyniowe miseczki.

Na wierzch wcisnąć ser pokrojony w kostki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekać przez około 20 minut. Można podawać jako samodzielne danie.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

26.11.2018 22:06
Bardzo smaczny obiadek :)

Bożena Matuszczyk

26.11.2018 11:31
Pomysłowo i smacznie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat