Ewa

Dynia faszerowana boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    ok. 3-4 kg
  • boczek

    40 dag
  • kiełbasa

    30 dag
  • papryka czerwona

  • por

  • grana padano

    2 garście
  • ząbek czosnku

    2 szt
  • imbir

    1-2 cm
  • śmietana 18 proc

    125 ml
  • jajko

    2
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • sól

  • pieprz

  • chleb razowy

    3-4 ze słonecznikiem
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dobrze umytą dynię przecinamy z góry tworząc niewielki kapturek. Środek dyni dokładnie oczyszczamy.
Na patelni podsmażamy boczek pokrojony na prostokątne kawałki, dodajemy do niego pokrojoną w krążki kiełbasę oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Dorzucamy pokrojonego w talarki pora oraz posiekany czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem i świeżym imbirem. Całość smażymy do miękkości.
Tak przygotowany farsz przekładamy do dyni. Kromki chleba kroimy w kostkę. Na tej samej patelni, na reszcie wytopionego z boczku tłuszczu przygotowujemy małe grzanki. Połowę z nich przekładamy do dyni, część podamy jako dodatek do dyniowego dania.
W misce łączymy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy garść sera. Tak przygotowanym sosem zalewamy farsz. Dynię pieczemy w piekarniku do miękkości miąższu. W przypadku mojej dyni była to godzina, temp. 180 stopni. Podajemy z resztą sera, grzankami oraz sałatą.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
staropolanka5 14.05.2015 00:20
smacznie wygląda ta dynia
gosia56 27.09.2013 12:45
super danie
Mniam 27.09.2013 12:24
Ciekawa "miska"
Renataj 27.09.2013 11:02
Ciekawy pomysł, atrakcyjny wygląd i pewnie smaczne danie.
Lis 27.09.2013 00:32
Przyznaję robi wrażenia i aż chce się spróbować z ciekawości:)
Izabela77 26.09.2013 19:47
super przepis, bardzo pomysłowy
Pomocnik 26.09.2013 16:36
Super wygląda
Paolcia 26.09.2013 15:37
bardzo fajny przepis :)
Ewa 26.09.2013 15:30
W sam raz na jesienny obiad. A po takim obiadku na spacer do lasu :) . W wersji wegetariańskiej często robię z grzybami zamiast mięsiwa.
Marta1986 26.09.2013 14:28
ale to smakowicie wygląda:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat