Przepis i sposób przygotowania na: Dynia faszerowana boczkiem
Na patelni podsmażamy boczek pokrojony na prostokątne kawałki, dodajemy do niego pokrojoną w krążki kiełbasę oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Dorzucamy pokrojonego w talarki pora oraz posiekany czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem i świeżym imbirem. Całość smażymy do miękkości.
Tak przygotowany farsz przekładamy do dyni. Kromki chleba kroimy w kostkę. Na tej samej patelni, na reszcie wytopionego z boczku tłuszczu przygotowujemy małe grzanki. Połowę z nich przekładamy do dyni, część podamy jako dodatek do dyniowego dania.
W misce łączymy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy garść sera. Tak przygotowanym sosem zalewamy farsz. Dynię pieczemy w piekarniku do miękkości miąższu. W przypadku mojej dyni była to godzina, temp. 180 stopni. Podajemy z resztą sera, grzankami oraz sałatą.
Smacznego!