Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia faszerowana boczkiem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia ok. 3-4 kg
boczek 40 dag
kiełbasa 30 dag
papryka czerwona
por
grana padano 2 garście
ząbek czosnku 2 szt
imbir 1-2 cm
śmietana 18 proc 125 ml
jajko 2
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
pieprz
chleb razowy 3-4 ze słonecznikiem

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia faszerowana boczkiem

Dobrze umytą dynię przecinamy z góry tworząc niewielki kapturek. Środek dyni dokładnie oczyszczamy.
Na patelni podsmażamy boczek pokrojony na prostokątne kawałki, dodajemy do niego pokrojoną w krążki kiełbasę oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Dorzucamy pokrojonego w talarki pora oraz posiekany czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem i świeżym imbirem. Całość smażymy do miękkości.
Tak przygotowany farsz przekładamy do dyni. Kromki chleba kroimy w kostkę. Na tej samej patelni, na reszcie wytopionego z boczku tłuszczu przygotowujemy małe grzanki. Połowę z nich przekładamy do dyni, część podamy jako dodatek do dyniowego dania.
W misce łączymy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy garść sera. Tak przygotowanym sosem zalewamy farsz. Dynię pieczemy w piekarniku do miękkości miąższu. W przypadku mojej dyni była to godzina, temp. 180 stopni. Podajemy z resztą sera, grzankami oraz sałatą.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 14.05.2015 00:20
smacznie wygląda ta dynia
gosia56 27.09.2013 12:45
super danie
Mniam 27.09.2013 12:24
Ciekawa "miska"
Renataj 27.09.2013 11:02
Ciekawy pomysł, atrakcyjny wygląd i pewnie smaczne danie.
Lis 27.09.2013 00:32
Przyznaję robi wrażenia i aż chce się spróbować z ciekawości:)
Izabela77 26.09.2013 19:47
super przepis, bardzo pomysłowy
Pomocnik 26.09.2013 16:36
Super wygląda
Paolcia 26.09.2013 15:37
bardzo fajny przepis :)
Ewa 26.09.2013 15:30
W sam raz na jesienny obiad. A po takim obiadku na spacer do lasu :) . W wersji wegetariańskiej często robię z grzybami zamiast mięsiwa.
Marta1986 26.09.2013 14:28
ale to smakowicie wygląda:-)
Olga_SK 26.09.2013 14:28
O to mam pomysł na sobotni obiadek :D
nutellla 26.09.2013 14:15
robi wrażenie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak