Dymek z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szkl.
  • proszek do pieczenia

    2,5 łyżeczki
  • żółtko jajek

    6 szt.
  • cukier puder

    2 łyżeczki
  • masło

    1,5 kostki
  • truskawki

    75 dag
  • kakao

    1 łyżka
  • białko

    6 szt.
  • cukier

    1,5 szkl.
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżkeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i podzielić je na pół. Jedna część owinąć woreczkiem foliowym i zamrozić. Drugą również podzielić na dwie części i każdą osobno zamrozic w torebce foliowej.
Przygotować odpowiednią formę - tortownicę o sr. 28 - 30 cm lub formę o wymiarach 24 cm x24 cm (lub wiekszą).
Większą część ciasta zetrzeć na dno formy, równo rozprowadzić kruszonką.
Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić na połówki i położyć przecięciem do dołu. Oprószyć je prze sitko kakao. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wciąż ubijając wsypywać powoli cukier, a pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Na truskawki zetrzeć drugą część ciasta, na to nałożyć pianę z białek, a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 180 st.C.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 13.07.2012 07:16
fajne ciacho
Misiek1 03.08.2011 14:49
Pyszności!
1j1o1l1a1 02.08.2011 19:05
bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat