Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
3 szkl. -
proszek do pieczenia
2,5 łyżeczki -
żółtko jajek
6 szt. -
cukier puder
2 łyżeczki -
masło
1,5 kostki -
truskawki
75 dag -
kakao
1 łyżka -
białko
6 szt. -
cukier
1,5 szkl. -
mąka ziemniaczana
3 łyżki -
sok z cytryny
1 łyżkeczka
Sposób przygotowania
Przygotować odpowiednią formę - tortownicę o sr. 28 - 30 cm lub formę o wymiarach 24 cm x24 cm (lub wiekszą).
Większą część ciasta zetrzeć na dno formy, równo rozprowadzić kruszonką.
Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić na połówki i położyć przecięciem do dołu. Oprószyć je prze sitko kakao. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wciąż ubijając wsypywać powoli cukier, a pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Na truskawki zetrzeć drugą część ciasta, na to nałożyć pianę z białek, a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 180 st.C.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się